2025-02-26
呢餐食到嬲呀慶祝朋友生日過咗嚟呢間米芝蓮一星French Michelin食dinner,餐廳裝修以灰黑色為主,裝修偏簡約但環境都大致寬敞舒適。餐廳dinner只有一個tasting menu,from appetisers to dessert 大約有14 courses ,presentation行偏日系同floral ,都幾精緻,食物質素平穩發揮同好飽肚,佢嘅appetisers同dessert做得比較出色,特別係個生蠔配咗各款醬汁,令到有中x西fusion嘅感覺,成個味道配搭得好好,refreshing又好食,幾款甜品都大致做得精緻而且口感幾豐富。麵包帶點南瓜籽,幾中意搽麵包嘅綠色魚油醬,好香魚油味同埋係幾特別🍞至於主菜反而就一般同埋冇impressed嘅感覺,Seabass都嫩滑同厚肉,但有個用龍蝦做嘅菜式,用咗燒叉燒嘅原理上菜,係creative同賣相幾靚,但係本身煙燻同濃味嘅醬汁完全唔襯海鮮素材/龍蝦,所以食落好奇怪,食材、醬汁同氣味係完全分離食物質素大致平穩,到最尾餐廳亦都俾咗小甜點/包點比我地返屋企可以再慢慢享用,但職員態度同arrangement令呢餐飯扣咗好多分我
食物質素大致平穩,到最尾餐廳亦都俾咗小甜點/包點比我地返屋企可以再慢慢享用,但職員態度同arrangement令呢餐飯扣咗好多分我哋等咗一陣先上菜(因為想等埋另一位朋友先一齊上菜),但中間有位local女士職員嘅態度唔算友善,仲串我其實已經等咗好耐,我地明白嘅但presentation way有待improve ,同埋有d fine dine restaurant唔應該有嘅assumption,一啲都唔professional,坦白講除咗食物質素,服務態度都係好重要嘅一環,仲要係Michelin fine dine restaurant,attitude唔ok everything is not ok then 😢