今晚約左朋友M食飯,我想食日本野🍱,佢想食西餐🍝... 於是我地就揀左系石門京瑞廣場既Explorer Fusion Restaurant,1次過滿足哂我地2個😇~餐廳位置非常方便,系馬鐵石門站A出口行2分鐘就到👣~柚子蜜(熱)($22):坐低之後,店員先過黎問我地飲咩,小妹想戒凍飲🙈,所以叫左熱柚子蜜♨️。凱撒沙律配63度溫泉蛋($68):前菜有凱撒沙律配63度溫泉蛋😍~沙律充滿巴馬臣芝士既香氣,63°C🌡️溫泉蛋🥚既蛋白系既乳白色架!拌勻之後,溫泉蛋同沙律汁mix埋,有蛋香之餘又有芝士味🧀。有機羅文生菜🌱好鮮甜,配埋脆煙肉同脆麵包粒🍞,惹味得黎口感都更爽脆😁。特選刺身六款(竹)($398):呢個特選刺身真系一級棒👍🏻!其中吞拿魚中腩同活帶子系日本🇯🇵產,而海膽就系加拿大🇨🇦既。海膽吾會1夾就散👏🏻,成條夾起都吾會爛😮。食落非常鮮甜,完全吾覺有腥味😃~活帶子鮮味甘甜,肉質有彈性✨。吞拿魚中腩油脂分佈均勻,魚油甘香👃🏻。三文魚腩🐟超肥美,仲入口即溶添☺️~牡丹蝦🦐好大隻,好甘甜,帶點膠質😙。整體非常鮮味,好想再來1客啊🤤!水牛城棒棒雞($88/4隻):外脆💥內軟,幾juicy💦~焗芝士肉醬薯
餐廳位置非常方便,系馬鐵石門站A出口行2分鐘就到👣~
柚子蜜(熱)
凱撒沙律配63度溫泉蛋
特選刺身六款(竹)
水牛城棒棒雞; 焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉
水牛城棒棒雞($88/4隻):外脆💥內軟,幾juicy💦~

焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉($45):薯角份量幾多,炸得吾算太脆,冇咁熱氣🔥。芝士肉醬幾惹味,茄🍅汁酸酸地同薯角都幾夾👌🏻。小妹吾系特別中意食薯仔🥔,朋友食到停吾到口啊😝!
慢煮西班牙黑毛豬扒
慢煮西班牙黑毛豬扒($188):小妹甚少食豬扒🐷,因為多數肉質較硬。今次第1次試黑毛豬扒🐽,原來d肉好軟好林架😋,仲完全吾韌添!咬落鬆軟多汁😌,加埋夾住既脂肪,好滿足啊❤️!
藍莓慕斯蛋糕
藍莓慕斯蛋糕($18):最後梗系要叫甜品啦🍰!呢個藍莓mousse cake細細件,好精緻,而且甜度適中,1d都吾膩😉。

呢度既刺身同黑毛豬扒真系令我回味無窮啊🙂!而且店員都好nice,有機會會再黎啊😀~
2017-03-20
$400 (Dinner)
柚子蜜(熱)
凱撒沙律配63度溫泉蛋
特選刺身六款(竹)
慢煮西班牙黑毛豬扒