2023-04-25
🐷❤️今日fatpigssss帶大家黎到銅鑼灣食韓國🇰🇷辣炖雞湯😚平時韓國炸雞🍗喺就聽得多🐓燉雞就真係未喺香港食過😂之前喺韓國試過人參燉雞🐓認真麻麻😂😂今次一於試下個辣燉雞湯可吾可以一改我對韓國燉雞嘅印象🤪Gogogo今日幫襯呢間係新開冇耐嘅韓國過江龍餐廳,由韓國老細主理😍 招牌主打韓國正宗辣燉雞湯🇰🇷🐓同埋另外有專為香港人而設唔辣嘅版本🤓當日夜晚去到都見到有兩枱韓國人食緊個辣燉雞湯😙——辣炖雞湯🥘(2人份$328)雞湯一上枱嗰陣發現同我想像嘅辣雞湯好吾同😂我本身以為係同泡菜湯差唔多🌶️點知原來係勁多蒜蓉嘅雞湯😂😂佢係真係有一大pat蒜蓉喺個雞湯表面🧅店員建議可以放少少蒜蓉落醬汁度~ 跟住再將剩低嘅蒜蓉倒入湯入面🥰湯底蒜味非常濃郁,同時亦食到辣椒味🌶️但辣度就比較溫和唔刺激,係香港人接受到嘅辣度🥰食開辣人士甚至可能覺得唔夠辣😂但整體調味係好食嘅,個湯都可以飲埋,唔會太鹹太濃味~超級順口🥰🥰🥰如果覺得唔夠辣可以叫店員加辣椒粉😂 配料方面~除咗雞肉🍗外,仲會有大蔥、年糕🥠薯仔🥔雞肉份量都足夠兩個人食~雞肉都夠滑有雞味🐔吾會食到有雪味🤓都入味同埋同個湯好夾woohoo🥳年糕都好掛湯但係可惜年糕份量
——
辣炖雞湯🥘(2人份$328)
雞湯一上枱嗰陣發現同我想像嘅辣雞湯好吾同😂我本身以為係同泡菜湯差唔多🌶️點知原來係勁多蒜蓉嘅雞湯😂😂佢係真係有一大pat蒜蓉喺個雞湯表面🧅店員建議可以放少少蒜蓉落醬汁度~ 跟住再將剩低嘅蒜蓉倒入湯入面🥰湯底蒜味非常濃郁,同時亦食到辣椒味🌶️但辣度就比較溫和唔刺激,係香港人接受到嘅辣度🥰食開辣人士甚至可能覺得唔夠辣😂但整體調味係好食嘅,個湯都可以飲埋,唔會太鹹太濃味~超級順口🥰🥰🥰如果覺得唔夠辣可以叫店員加辣椒粉😂 配料方面~除咗雞肉🍗外,仲會有大蔥、年糕🥠薯仔🥔雞肉份量都足夠兩個人食~雞肉都夠滑有雞味🐔吾會食到有雪味🤓都入味同埋同個湯好夾woohoo🥳年糕都好掛湯但係可惜年糕份量比較少🥹
刀削麵 ($40)
食到甘上下店員就上埋個刀削麵🥰個面超彈牙~口感好煙靱🥳配埋個湯底一齊食就好夾~不過小編較到太大火煮到濃左😂😂好食但性價比吾算高😗
Overall算係好食嘅辣燉雞!但價錢方面就小貴~
——
鐘路雞林辣炖雞湯元祖 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓
好味指數😋:8/10