2024-05-22
一訪大埔就係為左欣賞e間出左名擺盆好精美既餐廳😌餐廳裝修好有格調,紅絲絨既sofa坐椅,配埋大大朵紅玫瑰🌹,仲有一整幅高身既酒櫃,盡顯餐廳既氣派👍🏻🔸焦糖法式燉鵝肝將鵝肝打成蓉,以焦糖燉蛋形式呈上,焦糖燒得香脆但食落質感濃郁帶有鵝肝既香味,配搭烤焗而成嘅花形麵包,視覺感觀上無咁單調,麵包再配埋鵝肝蓉一齊食減低左飽膩感🔸北海道帶子刺身沙律擺盤好有設計,刺身級的帶子及魚子答配沙律菜,每一啖都有帶子既鮮甜同魚子既魚香🔸是日餐湯(蘑菇忌廉湯)每一啖都飲到蘑菇粒粒,蘑味濃郁🔸蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身鯛魚刺身係紫色既蝶豆花木魚清湯游走,視覺上已經令我對佢著迷,木魚湯成為e道菜既主角🔸法式西鰽鱸. 椰菜花蓉.紅腰豆西鰽鱸外皮金黃,咬落非常脆口,肉身嫩滑仍然保留到水份,椰菜花蓉特別比較少見,味道清新🔸美女與野獸靈感來自美女與野獸既玫瑰花,用蓮蓉塑造成花形再包裹軟心朱古力,單憑想像覺得佢地會唔夾,點知食落有驚喜🔸 Puppy love打卡一流既cocktail,以蘋果汁為基底,加入少少酒調製,🔸 Thousand菠蘿汁加soda,酸酸甜甜餐廳既私隱到極高 佢地既門面用左磨砂 要按門鈴 玻璃就會即刻變透明
🔸焦糖法式燉鵝肝
🔸北海道帶子刺身沙律
🔸是日餐湯(蘑菇忌廉湯)
每一啖都飲到蘑菇粒粒,蘑味濃郁
🔸蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身
🔸法式西鰽鱸. 椰菜花蓉.紅腰豆
🔸美女與野獸
🔸 Puppy love
🔸 Thousand
菠蘿汁加soda,酸酸甜甜
餐廳既私隱到極高 佢地既門面用左磨砂 要按門鈴 玻璃就會即刻變透明,咁樣餐廳外面既人就唔會咁容易看到裏面既人用餐