1K
2017-01-20 2744 views
韓國返嚟之後抽起條筋又會想食韓國菜,睇番都有人介紹過seoulmate cafe,大部分都係好評,襯聖誕假期去試下~店面位置不大,不過餐廳後面有露天位置,晚上坐外面,採光一般,唔適合影相,不過有另一種氣氛,感覺寧靜。雖然由韓國人主理菜式,但完全唔係韓國街嗰回事:fusion野餐單大概有五六款主食,甜點、飲品選擇較多~(餐單看文末)脆芝士泡菜炒飯配蜜糖鴨胸 $84 個名夠哂長,不過好安全,因為已經將所有材料列出價錢稍貴,但賣相不俗~溫泉蛋放泡菜炒飯上,撈勻食。泡菜味唔太突出,止唔到條癮,叫唔醒味蕾…煙鴨胸加上蜜糖烹調 唔會乾,不過不失。比較特別係墊底嘅芝士脆脆,芝士味香,可惜唔太脆。不過成個飯唔夠熱係致命點,可能我麻煩,食飯係鐘意食熱辣辣的~紫薯K爆米薄餅配泡菜肉腸 $56薄餅細細一人份,不過始終係頂肚野,share食最好。相對泡菜炒飯 薄餅嘅泡菜味反而更濃,肉腸弱弱幾塊,不說…芝士、泡菜、肉腸、薄餅本來都係夾得到嘅材料,加入紫薯,不至於怪,但口感蓉蓉地,食落甜甜地,好難形容。餅底以爆米做,唔太脆口,但每人兩塊都有少許膩。韓山什莓 $32果茶有6款,全部來自韓國,大部分係有機咁話。(高敞

餐單大概有五六款主食,甜點、飲品選擇較多~(餐單看文末)
脆芝士泡菜炒飯配蜜糖鴨胸 $84

個名夠哂長,不過好安全,因為已經將所有材料列出

價錢稍貴,但賣相不俗~溫泉蛋放泡菜炒飯上,撈勻食。

脆芝士泡菜炒飯配蜜糖鴨胸
紫薯K爆米薄餅配泡菜肉腸 $56

薄餅細細一人份,不過始終係頂肚野,share食最好。

相對泡菜炒飯 薄餅嘅泡菜味反而更濃,肉腸弱弱幾塊,不說…

餅底以爆米做,唔太脆口,但每人兩塊都有少許膩。
紫薯K爆米薄餅配泡菜肉腸
韓山什莓 $32

果茶有6款,全部來自韓國,大部分係有機咁話。(高敞郡什莓+配智異山蜂蜜)
賣相一般之餘,味道係凍利賓納,仲要係淡嗰隻…三十幾蚊,唔建議點果茶~

凍柚子椰沫飄雪 $42

比較而言,呢杯好好多。柚子、椰子搭配融洽,味道幾清新~
凍柚子椰沫飄雪
凍柚子椰沫飄雪
可能我食左手卷先過黎,所以兩款食物已飽肚。Cafe嘅價錢略貴,味道不過不失,記憶點弱。

甜品評價唔錯,不過我地一試就夠了。
Other Info. : 店員服務好好~
2016-12-26
$100 (Dinner)