2017-07-03
中環新開餐廳, fuse creation 固名思義係主打fusion 菜式. 餐廳燈光偏暗, 裝潢幾有情調先order salad, dressing 用左日式sauce, 都幾fresh.main dishes 我選左招牌豬骨湯拉麵呢度Signature dishes fuse ramen, 用得餐廳名來做菜名可以顯示到廚師對呢道菜式既自信, 自然不得不試.豬骨湯煲熬左多個鍾, 湯頭香濃. 比起日式豬骨湯拉麵少左層油膩感, texture 亦無咁稠身. 即使女士都可以無負擔咁飲完成碗. 另一點highlight 係叉燒, 有港日式兩款. 日式叉燒肥瘦均勻, 肥肉入口即溶, 即使最近on diet 都忍唔住破戒食哂. 港式叉燒帶獨有蜜糖甜味, 雖然主要係瘦肉但毫不乾澀. 係西餐廳環境下食拉麵我都係第一次, 感覺別有一番姿味朋友唔係拉麵控, 選左cod fish. 上到來plating 精緻到忍唔住打燈手機食先少試幾啖, cod fish 煮timing 剛好, 口感細膩肉質嫩滑, 唔錯全晚最驚喜係呢杯captain , coffee cocktail. 酒精濃度唔算太高好易入口,
main dishes 我選左招牌豬骨湯拉麵
酒精濃度唔算太高好易入口, 細啜每一口都散發住濃郁咖啡香.
品酒我最愛伴酒菜之一就係ham. 呢道royal ham 帶點煙燻咸香, 加上一邊熱溶cheese, 唔錯. 欣賞佢一邊仲有少許鮮蕃茄粒減少膩度,
dinner 自然要以dessert 畫上完美句號. 好欣賞豉油雪糕, 食落有點似caramel 但多一層黃豆香. 創意味道兩者都兼顧到, 值得一試