今日收工黎左GO熊早啲食個早晚餐先返歸。GO熊係咪即係高雄呢?唔理啦,總之今餐係台灣菜!呢度午市餐單有麵餐同飯餐,各有五款揀。麵可揀湯麵或者拌麵。湯麵可揀三款唔同湯底。拌麵都有兩款汁揀。麵底可揀台灣幼麵或者新竹米粉。仲可以加底。餐包凍熱台灣奶茶,冬瓜茶或者烏龍茶。特飲加$8。紅燒豬軟骨蔥油拌麵 $62豬軟骨有三件左右,軟骨真係炆到稔哂,都好入味,如果啲肉可以再稔啲就更好。除左豬軟骨之外,原來碗麵仲有好多肉碎。落單時唔記得揀麵,店員自動上左台灣幼麵,台灣幼麵少少煙煙韌韌,份量唔少,好飽肚,味道方面都掛汁。其他配料有兩條生菜,青瓜絲同蔥花,蔬菜量幾多。個汁味道啱啱好,夠撈哂所有麵又唔會過鹹。跟餐可揀四款小食。我一於試哂佢哋。細份鹽酥雞 $22細份鹽酥雞一份八件左右,炸皮都幾酥脆,而入面嘅雞胸肉都唔算鞋。我鍾意佢嘅鹹味適中,唔會一味死鹹。酥炸花枝丸 $12酥炸花枝丸一客兩粒,同細份鹽酥雞一齊上碟。真係有花枝粒喺入面,味道同質感都可以。炸豆腐 $22炸豆腐一客兩大件。炸皮好特別,外脆但係咬落少少煙煙韌韌,仲有木魚味,有啲似焦糖布甸嗰層皮。但係入面嘅豆腐就勁滑。炸皮上面加左甜酸醬同青瓜絲,下底墊

餐包凍熱台灣奶茶,冬瓜茶或者烏龍茶。特飲加$8。
紅燒豬軟骨蔥油拌麵

紅燒豬軟骨蔥油拌麵 $62

紅燒豬軟骨蔥油拌麵

跟餐可揀四款小食。我一於試哂佢哋。
酥炸花枝丸, 細份鹽酥雞

細份鹽酥雞 $22

酥炸花枝丸 $12

炸豆腐 $22

炸豆腐

炸豆腐一客兩大件。炸皮好特別,外脆但係咬落少少煙煙韌韌,仲有木魚味,有啲似焦糖布甸嗰層皮。但係入面嘅豆腐就勁滑。炸皮上面加左甜酸醬同青瓜絲,下底墊左生菜絲,呢款炸豆腐味道同口感都好豐富,正,好特別!
貢丸湯

貢丸湯 $15

貢丸湯細細碗,貢丸兩大粒,豬肉丸味濃而且帶香菇味,好味。另外有一細束鹹香紫菜,個湯則略鹹。

凍香芋珍珠奶茶 跟餐加$8

凍香芋珍珠奶茶

飲品梗係揀珍珠奶茶啦。凍香芋珍珠奶茶超高身,加$8唔貴喎。呢杯野飲香芋味好濃,珍珠唔少,咬落超煙韌。

仲有下午茶餐。

呢個價錢喺中上環黎講好抵食喎,而食物質素唔差,服務員態度好友善。
2021-08-11
$141 (Lunch)