2019-11-24
第一眼望見個餐廳名,以為係小食店,但細看原來係日文「いくっ」,係一間位於蘇豪區既日式居酒屋,加上新開,所以就試一試!因為係晚上6時,所以一入去就有位,店入面座位不算多,目測十多個座位,但當我們點菜好之後,就已經幾枱坐滿。餐牌選擇主要串燒為主,亦有佐酒小食同其他熱食。酒類亦有多款sake推薦(我地沒有點,但見另外一枱點前職員都有細心介紹下),男友最後點了生黑啤。餐廳職員十分友善推介餐廳以外的單品,例如鹿兒島雞翼同免治雞肉棒,我們都有點。另外,我們還點了枝豆、牛舌串,蘆筍豬肉卷、燒鯖魚同玉子燒。玉子燒亦都係店舖推介,切來去既時候軟滑,職員叫我們第一口不要放蘿蔔蓉作比較。第一口食到蛋香味,而第二口加蘿蔔蓉後的確提升蛋香味,好食!燒雞翼不像普通雞翼有過多油脂,感覺健康。蘆筍豬肉卷同燒鯖魚都燒得不錯,惟獨牛舌燒得過火咗。整體而言,都是不錯的居酒屋選擇!
整體而言,都是不錯的居酒屋選擇!