2017-05-20 74 views
移民加拿大差不多十年的細姑姐近日回港辦理樓宇買賣手續,機場接機見面時,第一句話好掛住我哋,第二句就話好掛住香港的海鮮,辦妥手續後去鯉魚門食海鮮慶祝。我話現時多數遊客才會去西貢、鯉魚門食海鮮,所以我提議去蒸氣火煱專門店,食品種類多,超新鮮上枱蒸的時候海鮮還會郁,而且用蒸的方法來烹調是最原汁原味又最健康。過兩天,一行五人來到囍鍋,環境舒適優雅,因為是平日,客人不太多,每張枱有足夠的間距,不會擠迫噪雜。門口的大魚缸內有東星斑、象拔蚌、阿拉斯加蟹等等。一坐低,見到個好似用籐做既尖頂圓椎型物體放係枱中間,下面有個淺鍋用嚟蒸食物。侍應遞上餐牌,花多眼亂,套餐最好不過,款式多又抵食,另外點了金箔黑松露南非龍蝦,48 元一隻,每人一隻又太多,所以就叫三隻!一開始,侍應先將南瓜、排骨和白米放在鍋底,留待最後吸收晒海鮮的精華才吃。先來每人兩片厚切三文魚刺身,新鮮嫩滑無雪味,脂肪均勻不油膩,先來一個冷盤開一開個胃口。薑葱蒸美國石蠔,大隻肥美漲卜卜,蒸完還是這麼大,唔會變小小蠔,味道鮮甜, 咬落口感豐富,蠔香充滿口腔,感覺無敵。西班牙黑毛豬,薄片上枱,豬肉始終要加小許醬油來調味,應該不是心理作用,黑毛豬跟平時

露南非龍蝦,48 元一隻,每人一隻又太多,所以就叫三隻!

西班牙黑毛豬,薄片上枱,豬肉始終要加小許醬油來調味,應該不是心理作用,黑毛豬跟平時打邊爐的豬肉片比較好食好多。

竹串蝦,每人兩隻,咬落爽彈啖啖肉。

紐西蘭刀貝,唔會太細隻,無沙好乾淨,好鮮甜。

生煎墨魚餅,即叫即煎,上枱時熱騰騰,墨魚小粒煙韌有嚼頭,加小小酸甜perfect。

金箔黑松露南非龍蝦,未揭蓋黑松露嘅香味已經輕滲出來,一開蓋香氣撲鼻,龍蝦肉爽口彈牙鮮甜無比,鮮甜的龍蝦加上濃香的黑松露,再舖上金箔更顯矜貴,真超值抵食一定不可錯過。

手剁梅菜豬肉丸拼鯪魚球,大大粒,鯪魚球鮮甜,梅菜豬肉丸有驚喜,豬肉肉味濃郁。

象拔蚌仔,預先切成條狀的象拔蚌仔,鮮甜彈牙,鮮味攞滿分唔使點任可醬料。

馬拉糕,外型靚仔,少少甜香,切成細細的小件,不忍一啖吞落肚,要慢慢細嚼,令人懷念。

最後有南瓜排骨粥,粥底軟綿綿,南瓜幾乎全部煮溶在粥裡,南瓜清甜,排骨軟腍,還有上列各種海鮮肉類的鮮味,所有精華都落晒粥底裡,真是心靈滿足、肚仔飽足,是完美的結尾。

除了食材新鮮外,服務也稱心,侍應會主動協助,同平時打邊爐嘅分別就係呢度會有人幫你將食材放入蒸鍋裡蒸,差唔多時候又有人幫你揭鍋蓋將食物上碟,唔使自己估估吓要蒸幾耐,經驗豐富的侍應當然會掌握最佳的時間,自己只是等食,帝皇級既享受緊係要讚啦!連姑姐都話返加拿大前一定要再來多次!
2017-05-10
$460 (Dinner)