2017-07-12 1087 views
呢間素食可謂老字號,是日休假,之前幾日食得較肥膩,突然想轉轉口味,帶媽媽去咗試呢間素菜館試吓。一睇Menu 款式夠多樣化多新穎,日韓中西泰越式都有,因為媽媽唔食生嘢未試過壽司,於是點咗個牛油果饅魚壽司佢試,牛油果好新鮮,素鰻魚就脆卜卜都幾得意,加少少芥末都ok前菜係鹽水煮枝豆,夠稔。另外點咗鮑魚雞絲粥、日式蛋卷、軟殻蟹米紙卷。鮑魚雞絲粥嘅素鮑魚好咬口,加咗好多薑絲,清清地幾好味。日式蛋卷同一般日本餐廳都係甜蛋卷,配少少沙律菜,但得幾件又唔特別滑,小伏。最伏係個軟殻蟹米紙卷,米紙偏靭,至於餡料係大量沙律菜加炸脆咗嘅紫菜,紫菜係唔錯嘅,但問題在於沙律菜唔知係非時令或唔夠新鮮,苦味甚多,雖然呢餐預咗食菜多,但沙律菜令我有D 失望。睇番對面檯嘅外藉情侶點素北京填鴨,中式菜加飯,似乎更好味,後來搭檯嘅兩位女士話多士係招牌菜,睇嚟要參考番openrice 介紹再食。值得一讚係玄米茶夠香,食素容易體質偏寒,配炒過嘅玄米茶就夠暖胃啦!另外,侍應姐姐都好nice, 見我地想沖中藥粉,主動幫我地加熱水座溶佢埋單二百幾,收費偏貴,但似乎好多食客有貴賓卡喎

值得一讚係玄米茶夠香,

埋單二百幾,收費偏貴,但似乎好多食客有貴賓卡喎
2017-05-13