2022-07-24
朋友仔請我來食飯,之前在OpenRice看看有什麼東西吃,因為太少人寫假日bunch有什麼東西吃,所以我有決定分享下俾大家睇有咩食。朋友冇特別request,但我地都坐係非望街景窗邊位。佢話我知每張凳套上的人樣係係半島做超過廿年的員工~~坐低左,會有侍應解釋menu 食乜,我同朋友仔最關心就係有咩任食。原來除左main course,所有野都係任食。首先會有一杯welcome drinks,就係用pineapple + soda.之後就上包同French toast有三種不種的煮法的蛋可以選,我就選咗egg Benedict 食完包之後係我最愛的海鮮,海鮮有3盤,用冰鎮上的凍海鮮(龍蝦🦞、鮑魚、帶子、螺)、煙三文魚、熟小件海鮮(鱈魚、北極貝(好硬)、蝦、八爪魚)。鮑魚係有醃過,好食;龍蝦有好多膏,不過佢只會在第一round 上蟹鉗,再encore 都冇鉗上。之後有湯(南瓜🎃湯同鴨肝湯)主菜我揀左豬,我fd 選羊架;好在主菜唔選大份。之後上芝士併盤~~我已經飽到食唔到了至於甜品,個人覺得太甜雪糕,我哋只試左2款味,冧酒同檸檬~~大家個胃可以的可以試曬
之後就上包同French toast
之後有湯(南瓜🎃湯同鴨肝湯)
主菜我揀左豬,我fd 選羊架;好在主菜唔選大份。
之後上芝士併盤~~我已經飽到食唔到了
至於甜品,個人覺得太甜