2020-07-29 1637 views
好開心可以同朋友&同事一齊黎呢度食私房菜,入到黎第一種感覺就好似返左屋企一樣咁舒服😊︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾✎【𝄞 Guacamole & Shrimp Salod 𝄞】➥『 牛油果本身味道清淡,但進食會有種厚厚嘅口感,而整道菜用上其他嘅配料,令整體嘅味道更加多元化。芒果嘅果甜,再加上兩隻處理過嘅熟蝦,味道較濃,剛好同牛油果淡味相反、中和,令整道菜食落感覺唔會變得太過冷,再配埋魚子,加多幾分鮮味,而道菜上面用可食用嘅花做裝飾,味道清淡,係口內一段時間後味道先開始滲出,令我覺得整件事好新鮮,同令到整道菜更加有色彩。』✔️▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 Summer Gazpacho 𝄞】➥『 有西班牙、意大利、荷蘭嘅蕃茄仔,上面淋上想homemade嘅玫瑰醋整成嘅沙律,每種番茄仔嘅味道同香味都有少少唔同,加上帶有玫瑰香味嘅醋覺得好fresh, 酸酸地係一道好好嘅醒胃菜。廚師喺擺盤方面都花盡心思加上食用花,無論男女都一定鍾意。』✔️▁▂▃▅▆▇✎【𝄞 Roasted Quail Fillet 𝄞】➥『 日本鯖魚用冰鹽醃過再用火燒,所以未上枱已經聞到燒鯖魚嘅香味。底層放左切成條狀嘅西瓜。另外仲有個
︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾
✎【𝄞 Summer Gazpacho 𝄞】
✎【𝄞 Roasted Quail Fillet 𝄞】
➥『 日本鯖魚用冰鹽醃過再用火燒,所以未上枱已經聞到燒鯖魚嘅香味。底層放左切成條狀嘅西瓜。另外仲有個由西瓜、紅莓、士多啤梨攪拌成汁嘅凍湯。廚師上菜後即時為我地淋上凍湯,本來已加上食用花做裝飾,淋上凍湯後成碟變得更吸引。從來冇諗過西瓜、紅莓、士多啤梨可以用黎做任何菜式,估唔到個凍湯更可以帶出鯖魚嘅鮮味同中和左鯖魚嘅腥味。好新鮮嘅感覺!』✔️
▁▂▃▅▆▇
✎【𝄞 Grilled Beef Tenderloin 𝄞】
➥『 主菜方面,廚師準備一道烤牛肉並且配以桃肉作為伴碟。牛肉火候控制得宜,未有煮過熟而變老,處理恰當嘅外層鎖住內層肉汁,口感適中,而我較鐘意有咬口嘅情況下,得到一塊有少量較粗纖維同脂肪嘅牛肉,有咬筋質感而唔難咀嚼,再加上桃肉清甜,令整道主菜不油膩,而漿汁帶有微酸甜,令人覺得更開胃。』✔️
✎【𝄞 Vanilla Souffie 𝄞】
➥『聽廚師講係豆腐花甜品,本來預期只有淡豆香味,但廚師指用上薑汁配豆腐花,味道會更香。外觀上面層以牛奶打出黎嘅泡沫加上果仁同一片焦糖,整體更加美觀,而廚師指導,食前將豆花同泡沫混合效果更好。未混合好前心急試一啖,發現薑汁味好重,有少少辣,但當接觸到奶泡,隨之而來嘅係辣味被中和,而口入面只有薑嘅香味同豆花嘅滑,而且配上果仁更有口感,之前提嘅淡豆香味,溶化嘅焦糖發揮調味作用,令整個甜品升級而唔會濟胃,奶泡中和辣味都可見廚師嘅心思。』✔️
︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾
𝓕𝓒:呢度可以話係我有史以來食過咁多間野之中最高分既一間,4個人食都係3xxx左右,好值得再來。
2020-07-16
Type of Meal