2023-07-03 2035 views
每次去跑馬地 都會被這座歐陸古典建築所吸引 Amigo 雅谷餐廳於1967 年開業 可以話係香港買少見少嘅老牌高級西餐廳 非常值得大家一試 餐廳以深木色裝修為主 四周不乏古董及藝術擺設 加上旁邊的實木旋轉樓梯 令餐廳更氣派不凡 彷如回到昔日光輝嘅老香港🥰當晚我同友人叫左佢地Set Dinner Menu (HKD1280 per pax) 每道菜都非常出色 必點佢地嘅Seared Fresh Duck Liver with Turnips😍 Lobster Bisque 同埋 Baked Escargots 當中自己最鍾意係佢地香煎鴨肝嘅配搭🥰 最常見嘅都係配多士 但Amigo 巧妙咁用左白蘿蔔配搭 提升鴨肝嘅香氣及濃郁口感 同時降低香煎後鴨肝的油膩感🥰🥰🥰 值得一讚的是餐廳採用了Gueridon Service 令食客得到更貼心 更personalised 嘅服務之餘亦保持到食物嘅溫度🥰🥰 另外餐廳有live band 表演大家不妨可以點下歌 ☺️☺️