2016-08-16
辛勞工作一整天之後,有咩好得過星期六日咩都唔好做,比自己放鬆一下。有時候自己真係會全日坐係屋企咩都唔做發下白日夢。當然今日約左人就無呢枝歌仔唱。朋友帶左我去尖沙咀一間酒吧,話食下野relax下。一路係佐敦玩Pokemon一路行去酒吧,真係好易搵,因為正正有個poke stop係度。酒吧雖然外面有棚架係度,但大大個恐龍塗鴉仍然清晰可見,夠晒特色既影隱藏影相位。酒吧唔大,但係稍暗既燈光同埋環境配合之下,坐係度都幾舒服。酒吧有個台每晚都有人嚟唱歌,夠晒氣氛。餐牌除左有酒,又有熟食,可以一路食一路飲。Day Dream $108自己見到個名已經無留意係咩就叫左。Day Dream好適合今日身處呢度既自己,讓自己咩都唔諗,放空一下。上面有一粒荔枝做點綴,令到白綠色既Day Dream變得有睇頭。搞勻之後再飲,荔枝味唔會過甜,酒味亦唔會太勁,入口幾舒服。Scorpio $88朋友叫左呢杯,試飲左兩啖。凍藍既外表令人透心涼,甜甜的菠蘿汁同奶混合,似奶昔但又冇奶昔咁滯,帶微酸味,中間有幼滑既沙冰。辣肉醬粟米片 $108面頭先有牛油果,忌廉同埋蕃茄三種醬,粟米片既中間又有辣肉醬同埋芝士拉絲。除左粟米片脆
有時候自己真係會全日坐係屋企咩都唔做發下白日夢。
當然今日約左人就無呢枝歌仔唱。 朋友帶左我去尖沙咀一間酒吧,話食下野relax下。 一路係佐敦玩Pokemon一路行去酒吧,真係好易搵,因為正正有個poke stop係度。 酒吧雖然外面有棚架係度,但大大個恐龍塗鴉仍然清晰可見,夠晒特色既影隱藏影相位。 酒吧唔大,但係稍暗既燈光同埋環境配合之下,坐係度都幾舒服。 酒吧有個台每晚都有人嚟唱歌,夠晒氣氛。 餐牌除左有酒,又有熟食,可以一路食一路飲。
面頭先有牛油果,忌廉同埋蕃茄三種醬,粟米片既中間又有辣肉醬同埋芝士拉絲。除左粟米片脆口,各種醬混合食自由配搭,味道豐富。
炸手指魚無鬆散既感覺,魚肉咬落去唔會跌晒出嚟,外脆內軟。再加埋白色既醬,比平時食開沙律醬,少左一份酸既感覺,多左一份甜味。
叫得慢煮,當然需時製作,大約四個字至半個鐘。慢工出細貨,仍然見到肉身呈紅色,但入口口感一流。牛肉腍身,咬落去有肉汁流出可以配埋旁邊切粒既什菌食,口感味道更加豐富。食完牛柳可以食埋配菜焗薯。
雖然今日無得係屋企休息,但係出去都可享受到 Day Dream 既感覺,放鬆身心。