2012-10-03
平時o係地鐵站見到 QQ Rice d 分店 , 都鍾意買佢 d 飯糰黎食最鍾意叫自選配料o既 , 大大個又健康又飽肚 , $ 20 有找一餐 , 正 ~呢日黎到西九龍中心踩冰 , 一路上去一路諗緊食乜好 ,就o係六樓一電梯 , 就見到呢間 QQ RICE , 原來有得堂食o家喎我地都大家一致贊成 , 就食飯團做 lunch 啦 , 仲有得加錢配飲品自選飯團形式係先選飯團 , 有紅米 , 糙米 , 紫米 , 胚芽小麥米等我多數揀五穀飯 , 煙韌可口, 好高纖維 , 仲低脂嫁添喎 ~ 配料有大大話話有成三十種 , 可以買下店員有咩配搭好味 ~我多數配紫菜肉鬆 , 三杯雞 , 粟米 , 冬菇絲 , 佢地 d 送都落得唔少o家 , 三杯雞少少辣 , 唔辣o既有香麻雞絲 ,肉鬆可以令成個飯團都好有味道 , 加上甜美o既粟米粒 , 香軟o既冬菇絲 , 雖然佢唔可以包到每啖都食到咁多種送但整個飯團都有肉鬆 , 就唔會有硬落無乜味道o既情況出現另外配左一支蘋果醋 , 同樣係好健康, 好助腸道蠕動 ,酸酸甜甜 , 醋味唔會嗆鼻 , 帶陣陣蘋果清香 , 相當好飲## 香港唔多呢度採用健康米食o既餐廳或
呢日黎到西九龍中心踩冰 , 一路上去一路諗緊食乜好 ,
配料有大大話話有成三十種 , 可以買下店員有咩配搭好味 ~
我多數配紫菜肉鬆 , 三杯雞 , 粟米 , 冬菇絲 ,
肉鬆可以令成個飯團都好有味道 , 加上甜美o既粟米粒 ,
香軟o既冬菇絲 , 雖然佢唔可以包到每啖都食到咁多種送
但整個飯團都有肉鬆 , 就唔會有硬落無乜味道o既情況出現 另外配左一支蘋果醋 , 同樣係好健康, 好助腸道蠕動 ,
## 香港唔多呢度採用健康米食o既餐廳或小食店 ,
所以我都幾欣賞 QQ rice , 由飯團同飲品以致甜品都以健康為大前題 ,
此外 , 佢地 d 配料仲好有好多 arm 素食者o既選擇 , 值得讚許 ~