2022-04-19
成日經過銅鑼灣都見到呢間HeSheEat嘅窗口位,今日真係生平第一次上黎呢個商場,特登為左黎食個午餐。平日午餐有7款揀,包是日餐湯或田園沙律,同冰茶或熱茶。今日揀左最貴嗰兩款扒餐,另外加一款甜品分享。田園沙律跟餐包是日餐湯或田園沙律,我哋揀左田園沙律。田園沙律係少量沙律菜同一粒車厘茄加甜黑醋,勉強可以。烤紐西蘭肉眼牛扒配燒汁配薯條 $128烤紐西蘭肉眼牛扒叫左五成熟,塊扒好薄切吓,有筋。食落感覺好水,冇乜牛味,質素較差。燒汁味道都係淡淡地。薯條係連皮兼幼身,冇得走鹽,都算脆口,不過較鹹同偏油。沾茄汁食就好少少。伴碟仲有田園沙律。香煎加拿大豬鞍扒配燒汁配薯條 $158香煎加拿大豬鞍扒係厚切,食落又嫩又腍又有肉汁,好食過牛扒好多,不過冇脆皮。伴碟仲有田園沙律。上枱時我發現居然少左薯條,好彩之後補返,不過要叫先有。個餐包冰茶或熱茶,當然要加錢升級飲品。牛油果奶昔 加$20牛油果奶昔用膠杯裝,面頭加左兩粒杏仁同薄荷葉。飲落超滑,牛油果味適中,好飲。柚子沙冰配抹茶雪糕 加$20柚子沙冰少少甜,味道都唔錯,夠解渴。面頭一球抹茶雪糕,質素都可以,原來抹茶雪糕配柚子沙冰都可以。宇治抹茶黑芝麻梳乎厘班戟
平日午餐有7款揀,包是日餐湯或田園沙律,同冰茶或熱茶。
今日揀左最貴嗰兩款扒餐,另外加一款甜品分享。
田園沙律
田園沙律
烤紐西蘭肉眼牛扒配燒汁配薯條
烤紐西蘭肉眼牛扒配燒汁配薯條 $128
烤紐西蘭肉眼牛扒配燒汁配薯條
香煎加拿大豬鞍扒配燒汁配薯條
香煎加拿大豬鞍扒配燒汁配薯條 $158
薯條
個餐包冰茶或熱茶,當然要加錢升級飲品。
牛油果奶昔 加$20
牛油果奶昔
柚子沙冰配抹茶雪糕
柚子沙冰配抹茶雪糕 加$20
宇治抹茶黑芝麻梳乎厘班戟
宇治抹茶黑芝麻梳乎厘班戟 $108
宇治抹茶黑芝麻梳乎厘班戟
呢度既梳乎厘班戟好似好吸引。落order後要等30至45分鐘,所以即刻要叫起。梳乎厘班戟兩件,上面淋上抹茶醬,同一pat黑芝麻慕絲,仲有半隻復活蛋朱古力蛋殼(已經過左復活節啦)加一塊脆片,伴有紅豆蓉,兩粒白玉丸子,同兩件抹茶粉蕨餅,賣相好靚仔。梳乎厘班戟係夠空氣感既,不過唔夠蛋香又唔夠熱,美中不足。至於抹茶淋漿味道唔錯,又滑又唔過甜,份量都夠食,配紅豆蓉係絕配。黑芝麻慕絲都好香濃,可惜唔係雪糕。嗰兩粒白玉丸子同兩件蕨餅都好彈牙中帶煙韌,唔錯喎。不過梳乎厘班戟份量得兩件,比同區嘅Flipper's少一件,而且味道本身就差少少,不過口味多花臣啲又唔洗排隊,各有各好啦。
總括而言,牛扒唔得,豬扒可以,梳乎厘班戟同加錢嘅飲品都唔錯,呢個價錢下次都可以試試嘅。服務態度就麻麻,座位正常。