2021-12-15
出HKU地鐵站B2出口 上少少斜坡就已經好多cafe今次試呢間有兩層高嘅Dear neighbour咖啡店裝修簡單 不過幾有格調因為我哋多人 所以坐上層中間嘅長枱原本有幾多野食 有lunch sandwich可惜店主話今日冇曬麪包🥲所以只有pasta或者all day breakfast店主好推介all day breakfast 因為個牛角包係自製嘅 不過我對pasta幾有興趣▶️辣肉腸蕃茄意粉 🍝($70)份量看似細 但係只係佢個碟深 其實係好大份嘅賣相好靚😍面頭有少少芝士碎 同香草🌿當然仲有蕃茄🍅辣肉腸好多好足料意粉唔係spaghetti而係linguine 扁身啲厚啲味道好好食 佢個蕃茄醬味道好濃 相對桀身啲 應該係茄膏?食落又唔會好酸 然後辣肉腸比較硬身 外皮少少脆 同一般出面食嘅腸仔好唔同 幾特別👍🏻不過就真係黑椒味重啲 少少辣 唔食辣嘅人都接受到🙈意粉雖然比較易斷 可能因為佢放上碟嗰陣捲埋左一舊但係口感上係好好嘅😋軟硬適中 Al dente👌🏻成碟味道好夾好惹味 同埋真係夠飽-食物有水凖 賣相💯環境都幾舒服😌因為一層都唔多枱 所以好有自己嘅空間服務都好 店主幾nice 食完
今次試呢間有兩層高嘅Dear neighbour
咖啡店裝修簡單 不過幾有格調
因為我哋多人 所以坐上層中間嘅長枱
原本有幾多野食 有lunch sandwich
可惜店主話今日冇曬麪包🥲
所以只有pasta或者all day breakfast
不過我對pasta幾有興趣
▶️辣肉腸蕃茄意粉 🍝($70)
份量看似細 但係只係佢個碟深 其實係好大份嘅
賣相好靚😍面頭有少少芝士碎 同香草🌿
當然仲有蕃茄🍅
辣肉腸好多好足料
意粉唔係spaghetti而係linguine 扁身啲厚啲
味道好好食 佢個蕃茄醬味道好濃 相對桀身啲 應該係茄膏?
食落又唔會好酸
不過就真係黑椒味重啲 少少辣 唔食辣嘅人都接受到🙈
意粉雖然比較易斷 可能因為佢放上碟嗰陣捲埋左一舊
但係口感上係好好嘅😋軟硬適中 Al dente👌🏻
成碟味道好夾好惹味 同埋真係夠飽
食物有水凖 賣相💯
環境都幾舒服😌因為一層都唔多枱 所以好有自己嘅空間
服務都好 店主幾nice 食完仲會問feedback 以求改善
價錢上都好親民 個pasta $65-70 視乎當日option同醬汁
All day breakfast $90 村料好豐富
唔怪之得我啲friend都推介我食👍🏻