2010-01-28
Honey 生日 選了 位於青衣城地下的 La Parole, 因為 見其食評不錯, 又可以行下 shopping mall 或到外面 的 海旁行下我預先book take, 要求咗window seat, (後來發現可book 半圓形 的 sofa 位, 兩人可以坐 close d 又 舒服d.)我又告訴 waiter 我朋友生日, 他便問我朋友名字, 會 安排在 甜品上 寫 Happy Birthday to “NAME”, 十分好! 我們 要了 兩個set dinner ($268), 二百幾蚊可以食到5 道菜, 有沙律/ 湯, 前菜 X 2, 主菜, 甜品, 另仲有飲品~ good 湯: 分別要左野菌湯 & 菜湯, 沒什麼特別的, ok. 麵包 (兩人有4 個): 暖暖 又 軟軟的, 加上 牛油 十分 之 好味 (可能我們 已經有 d 餓了) 前菜1: 鵝肝伴蘋果 薯餅:鵝肝的濃郁配萍果的清新味,不錯。 薯餅香脆, 好好味 前菜2: 帶子刺身配沙律, 帶子 都好fresh, 沙律清新 , 好好味! 主菜1: 鵝肝牛扒, steak 有 d overcook, bu
湯: 分別要左野菌湯 & 菜湯, 沒什麼特別的, ok.
主菜1: 鵝肝牛扒, steak 有 d overcook, but 個汁好好味,
主菜2: 牛尾雲吞vs 火腿鴨胸 , 牛尾雲吞 我吃不到 是 用 牛尾做, 可能太少; 相反 我 較欣賞 鴨胸中 裹住 火腿 inin unun, 表面 又煎得甘香, 好好味.
甜品(set dinner已定, no choice): Apple crumble & vanila ice-cream, apple crumble香脆 十分 美味, 是全晚 best of the best.
最開心係 waiter 可以為 honey 寫上 happy birthday + lighting a candle, 好 sweet 既甜品.
飲品: 另加 $5 可轉 Leonidas 熱朱古力, 十分香濃. 份量都算大杯
後記:
食物:食落無特別感覺,味道偏淡,最值得讚就係 賣相好似藝術品 一樣靚, 好有心思。甜品及chocolate飲品 well done.
服務:waiter 有禮貌,有交代,上菜時會詳細解釋食品款式,了解客人的需求及提供相關意見。
waiter唔會好似其他餐廳咁嗱嗱聲上駛菜, 係逐碟上, 個waiter仲會仔細咁清理個枱面, 又會主動加水加紅酒. 每道菜之間隔一段時間 (15-20MINS), 你可以慢慢食, 慢慢傾計, 享受每一道菜!
餐廳有 heart, waiter為生日的客人送上 美味又 精緻的 生日 dessert, hehe~ 細心安排, 情侶 feel sweet.呢~~~~~~ thank you.
環境: 簡單的西餐廳,檯面放有鮮花,環境是舒服的. 由於客人不多,環境都好安靜……..
我會建議 情侶 可 book 半圓形 的 sofa 位, 兩人可以坐 close d 又 舒服d.
其實, 我們坐係餐廳 最入面個window seat 的 view沒有特別, 因為外面 view 不是太美, 又會 有路人 甲乙丙 行過 (近戲院 出口) , 好似沒有privacy, 而且window seat的 位置有 d 迫.