2013-09-07 64 views
黎到The Salted Pig,點能夠唔試signature dish Pork Knuckle呢?以中環核心區黎講,set lunch可以賣到$100幾蚊一位包埋Appetizer/Soup我覺得非常合理。由於是日一心專程黎食豬手,所以都冇乜點睇個menu就直接order,所以appetizer同埋湯都只係求其跟店員既recommendation,快快趣趣叫左兩個Knuckle Set Lunch ($168)就算 (Knuckle要最少兩個人一齊order)。Soup of the day︰雖然本身唔係太好Tomato Soup,但係都不自覺俾佢陣陣既香氣吸引住,湯既口感非常濃烈,睇得出係落左功夫去煲,唔係是是但但dilute from concentrate就算。最特別既係要數湯上面既麵飽糠,口感脆脆地似餅乾多過似麵飽,口感一流!Aoused Mackerel & baby spinach salad︰Veggie勉強只係叫做一般貨式,冇乜特別,反而最喜出望外既係Mackerel同埋Egg Benedict。雖然Mackerel一食就食得出係罐頭野,但係overall感覺都算可
Aoused Mackerel & baby spinach salad︰Veggie勉強只係叫做一般貨式,冇乜特別,反而最喜出望外既係Mackerel同埋Egg Benedict。雖然Mackerel一食就食得出係罐頭野,但係overall感覺都算可以接受,咁細碟野但居然有兩大條,呢個portion我都覺得有D surprise。最特別既係egg benedict,半生熟蛋撈埋D veggie之後,蛋漿既甜味撈埋菜既鮮味一齊食既口感真係一流!
Pork Knuckle︰特了又等,主角Knuckle終於出場。店員非常細心,先將成隻Knuckle上枱,等我地「俾相機食先」,跟住先至將佢攞埋一二邊同佢「分屍」。切完之後有差唔多十舊,連埋焗薯仔、蕃薯同埋德國醃椰菜上枱既時候我幾乎肯定兩個人係冇可能食得晒既!
Anyway,豬手既肉質非常特別,連埋皮一啖食落肚既時候唔單止唔會「乾爭爭」,重食到少少豬肉juicy既肉汁,配合埋mustard sauce果種酸酸甜甜既感覺,口感真係超正!配菜同埋豬手既皮完全跟足德國正宗方法去煮,當然唔能夠做到好似港式乳豬咁脆既感覺,但係咁樣反而可以更加食得出豬既皮既口感。豬肉雖然冇乜點樣醃製過,但因為咁,佢更加可以突出肉既質感同埋原汁原味,超正!

Overall絕對收貨,我咁講呢度既Pork Knuckle肯定係熱愛正宗德國豬手既人既必食之選!
2013-09-04