2013-12-18
順利完成會展expo, 更係要高高興興食餐飽啦, 最快更係去灣仔搵食, 要搵間有位又靜又坐得舒服既, 揀選了pizza express ^o^ 一行5人其實大家都好眼訓所以不太好胃口, 但我好好胃口, 最愛食煙三文魚蝴蝶粉, 食完又食....hee!! 每碟既portion都ok夠幾個人share, 如2人食每碟既portion就會過多, 我們order了以下幾款: Starters: Bresaola e Asparagi(露筍伴風乾牛肉) ~ 好多片牛肉, 質地軟身, 味道適中不會過咸(醃製食品多數偏咸), 伴以olive oil 及蜜糖芥末醬汁, 原來又幾match配這類cold-cut喎, 最愛灑上好多合桃及芝士碎, 仲有幼露荀, 好好味呀!! 讚!! ^(oo)^ Nostrana(牛油果雞肉沙律) ~ 好FRESH既salad, 雞肉不會又乾又"鞋", 最愛牛油果&燈籠椒, 沙律醬汁似caesar, 配以內軟外脆既麵包條好好味 (以前學整過這類麵包條, 做法好似油炸塊咁搓搓切切浸好多olive oil入爐焗, 所以先做到內軟外脆)Pasta: Gnocchi al
Starters:
Bresaola e Asparagi(露筍伴風乾牛肉) ~ 好多片牛肉, 質地軟身, 味道適中不會過咸(醃製食品多數偏咸), 伴以olive oil 及蜜糖芥末醬汁, 原來又幾match配這類cold-cut喎, 最愛灑上好多合桃及芝士碎, 仲有幼露荀, 好好味呀!! 讚!! ^(oo)^ Nostrana(牛油果雞肉沙律) ~ 好FRESH既salad, 雞肉不會又乾又"鞋", 最愛牛油果&燈籠椒, 沙律醬汁似caesar, 配以內軟外脆既麵包條好好味 (以前學整過這類麵包條, 做法好似油炸塊咁搓搓切切浸好多olive oil入爐焗, 所以先做到內軟外脆) Pasta:
Gnocchi al Pomodoro(意式蕃茄馬鈴薯丸子) ~ 第一次食薯丸子, 煙煙un un幾好味, 蕃茄醬汁似是加了cream去煮所以不似一般蕃茄意粉醬咁酸, 加上parmesan芝士碎味道是好的, 只是薯丸子是實心粉糰, 所以醬汁不似通粉/意粉般可以包滿中間. Farfalle al Salmone(煙三文魚蝴蝶粉) ~ 這是朋友揀的, 我好少會揀蝴蝶粉因為怕扁扁地唔夠意粉質感, 但這碟令我改觀了, 好煙un, 每隻蝴蝶都好完整, 最讚嘆是這個刁草汁, 實際刁草味不太濃, 但真是好滑, creamy得來沒有芝士白汁的膩, 每粒粉都薄薄封住醬汁, 沒有油份, 而三文魚雖然是熟的, 但好滑, 食多啲都不會膩, 真是好好味, 只是露荀太少要扣少少分, 這是繼松露pizza後我最愛既pizza express dish!! 超讚!! ^(oo)^ Pizza:
Four Seasons pizza(四季薄餅) ~ 4種口味啱晒多元化既我們, 每件大大件, 好多cheese, 味道pass! (因為蝴蝶粉太好味了, 所以我對pizza已不太興趣了 ^^)
Other Info. :
這裏好在5-6人可以坐圓枱, 傾計share食物都方便啲, 不過得一張round table ^o^