2007-07-22
我既米線飯堂不嬲都係旺角某間,見呢都好多人食過都話得,所以試下呢間。入到去都唔係話水洩不通,不過都冇吉檯,我得一個人,見到入面張兩人檯都係有得日個人坐起到,二話不說行左入去坐。由門口行入去都冇話好迫,行得好暢順。因為想試下個痲辣雞亦,但係最少都要叫三隻,我知一定食唔洒,唔想洒,所以叫左沙嗲雞串,個米線就要炸醬同羅白小辣,飲凍檸茶。先講個個米線,幾有好感,唔太稔,好軟好滑,唔錯。湯低ok,唔太油,有小小辣味,不過唔係我expect既小辣,亦飲到D酸辣,所以個湯低係對辦既。 肉醬–同我平時食開個隻唔同,呢個有小小似炸醬麵個隻肉醬(當然炸醬麵個隻叫肉絲),似係個味度似,但係呢度冇落南乳。Anyway,呢個肉醬我得佢,因為佢度個湯好match,小小肉醬加小小湯黎食,好得,D味冇散到,質感仲有起到,掂!羅白–炆得好稔,冇渣,唔係亂比人食,食得出羅出黎之前起廚房落左好多功夫,有四五舊,好多,食唔洒!沙嗲雞串–我諗我係叫錯左,我應該要叫痲辣,不過算啦,都黎左咯。沙嗲汁係好食咖,比起出面個D好多泰國餐廳好食好多,但係D雞唔好食,食到有雪藏味,洒左。凍檸茶–茶餐廳既凍檸茶,冇驚喜個米線本身會跟好多配菜,
凍檸茶–茶餐廳既凍檸茶,冇驚喜
個米線本身會跟好多配菜,所以一個女仔食兩個送會太多,再加埋個雞串真係食都想死。下次如果唔係太餓都係叫一個送,一份小食算啦。