2019-04-12 223 views
山翠熟成牛小店位於K-11入面嘅新食店,環境幾舒服,餐廳以木為主好和式。旁邊仲有個DRY AGED 櫃俾我地睇倒熟成過程日純燕麥飼養黑先安格斯西冷扒  -   熟成兩週,肉質有彈性,通常dry aged牛都比較乾身,但呢隻較黏口所以感覺好juicy。而筋位部份特別香,但油份較重。牛肉味帶鮮甜,不過建議襯熱享用。兩週乾熟成牛腰肉料理  -  一黎到見到好似好細碟咁,男仔可能真係食兩碟都唔夠飽,但原來飯係可以refill, 咁都唔錯。牛腰肉熟成過比較乾身,肉汁唔多但牛味濃。碟邊有好多種唔同嘅調味料,如果想味道再突出d可以加少少鹽,但個人黎講就覺得原味已非常足夠。蕃茄豬骨濃湯  -  原隻蕃茄熬製,非常鮮甜。味道濃郁而不油膩👍🏼花茶  -  以南非博士茶及藍莓製,未飲已經聞到好香甜,入口甘香,食完肉再飲淡又可解油又可消滯。
山翠熟成牛小店

位於K-11入面嘅新食店,環境幾舒服,餐廳以木為主好和式。
旁邊仲有個DRY AGED 櫃俾我地睇倒熟成過程

兩週乾熟成牛腰肉料理