2024-04-22
撞正另一半就嚟生日,我就帶左佢去K11 Musea嘅「Ukiyo」慶祝一下。原來日語Ukiyo有活在當下及時行樂嘅意思,所以我決定享受美食,聽日嘅事聽日先諗。手撕慢煮法式油浸鴨鴨肉用左油浸嘅方式,口感軟身又入味。除此之外,仲有嫩綠嘅菠菜、流心嘅溫泉蛋、放面芝士嘅酸種麵包,一次過可以試晒咁多款,啱晒為食嘅人啊。龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵依款係佢地signature嘅手工意大利麵,麵條會比平時嘅厚身少少又有煙靭嘅感覺。另外入面仲有大蝦、三文魚子配上超多芝士同埋龍蝦汁,味道都非常鮮甜㗎。海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫講到明生日一定唔少得甜品,我就預先叫咗餐廳準備咗生日牌。新鮮嘅焗製嘅窩夫包裹住煙煙韌韌嘅麻糬,熱辣辣嘅窩夫配搭冰凍嘅朱古力雪糕,一冷一熱真係好邪惡。Ukiyo (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖
手撕慢煮法式油浸鴨
龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵
海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
Ukiyo (尖沙咀)