2024-03-14
到九龍城搵食,除咗印象中嘅泰國菜,日式料理都愈來愈多。「石一燒」主打日式岩石燒料理,位於新型大廈,門面都少少隱世,店舖唔大,裝修簡約溫馨,環境乾淨舒適。店員感覺都幾有活力,而且親切有禮貌,會為每個菜式細心介紹。食材高質由日本進口,餐廳主張慢活享受,我哋叫咗個二人餐慢慢燒,慢慢嘆。❁ 極上和牛盛會の2人前 $698⚆ 前菜 (三品)先上三款日本經典前菜,辛辣帶子裙邊、醃漬菜、涼拌青豆。⚆ 樱花蝦味噌湯 (2碗)真係勁多櫻花蝦滿晒成碗湯,味噌湯加上櫻花蝦嘅鮮甜味。大塊木板放有三款靚牛,擺盤吸引,全部厚切,目測有燒肉界號稱0.4cm嘅完美厚度,店員細心介紹燒肉嘅先後次序,隨即上埋個燒熱嘅石頭爐,燒緊紫洋蔥用作起爐好香,洋蔥係可以無限追加。⚆ 日本九州A4和牛前腿肉先燒A4和牛前腿肉,油脂似降霜紋理分佈,店員推介燒烤時直接灑上自家鹽會更有風味,唔好燒太耐,燒後入口柔軟,充滿牛油香。⚆ 澳洲和牛封門柳第二燒和牛封門柳,脂肪較少,牛肉味重有嚼勁,可以平衡返之前無咁油膩感,燒後可蘸上燒肉汁更惹味。⚆ 菇盛會燒肉途中可以燒吓菇,吸晒肉汁精華,清新中帶點燒烤香味。⚆ 日本九州A4和牛三角胸最後燒A4和牛
⚆ 前菜 (三品)
先上三款日本經典前菜,辛辣帶子裙邊、醃漬菜、涼拌青豆。 ⚆ 樱花蝦味噌湯 (2碗)
真係勁多櫻花蝦滿晒成碗湯,味噌湯加上櫻花蝦嘅鮮甜味。 大塊木板放有三款靚牛,擺盤吸引,全部厚切,目測有燒肉界號稱0.4cm嘅完美厚度,店員細心介紹燒肉嘅先後次序,隨即上埋個燒熱嘅石頭爐,燒緊紫洋蔥用作起爐好香,洋蔥係可以無限追加。
⚆ 菇盛會
燒肉途中可以燒吓菇,吸晒肉汁精華,清新中帶點燒烤香味。
最後燒A4和牛三角胸,油脂充沛,喺口腔中感到油香溶化,牛肉香味濃,鍾意呢個厚度好有口感,有少許嚼勁,愈咬愈香。 ⚆ 沙律
一大盤沙律菜配胡麻醬,食燒肉配沙律菜就最啱,可減肉膩感。
套餐包括$18飲品2杯,凍桂花烏龍同凍奶茶。 ⚆ 飯素
二人餐已包括兩碗飯素拌飯,珍珠米加入紫菜配燒肉食特別開胃,亦可升級烏冬。 ⚆ 稻庭烏冬 +$15
由雞骨熬製嘅雞湯底,大廚就刻意安排味道較淡口,因為頭先食咗好多濃味嘅燒肉,稻庭烏冬滑溜彈牙。 我哋慢慢燒,慢慢享用完,店員清理好枱面,送上一壺熱茶自己斟,嘆返杯熱茶可以消滯解膩。
店員上咗成set好靚嘅用具,教客人DIY抹茶雪糕,抹茶醬可隨自己喜愛調節濃度,個人就鍾意好濃嘅茶味,水倒入抹茶粉裡,用刷搞勻至有少少起泡,再淋上雪糕,雲呢拿雪糕冰凍,有少少脆粒,配抹茶味超濃,有得食又有得玩,好有儀式感。
每位客人都可以參加挑戰,有3款啤酒可以選擇:日本Orion白啤、黑啤、Sapporo,男仕7秒,女仕9秒飲晒一杯350ml啤酒,我哋挑戰成功,原本呢杯免費,仲另外送多一杯作獎賞,咁着數同刺激,飲得嘅朋友一定要挑戰一下。 #石一燒
地址:九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖