2023-10-31
係人都知神燈係我最愛的中菜館, 老實說老店就沒有什麼特別的裝修,亦冇特別的打卡點,點解成日黎食? ! 因為好味囉。 黎親必叫的燸米炒糕蟹糯米飯同蟹味銀絲鍋,今次見到有新菜式南非鮑魚啫啫雞,再試埋佢地好出名的叉燒先! 🍚南非鮑魚啫啫雞$498以瓦鍋烹調一上台聽到滋滋聲就已經口水直流。預先𠝹花的南非鮑魚肉厚又爽口,而啫啫雞嫩滑又入味,搭配香噴噴的薑蔥同醬汁,建議送飯就更正!🍚燸米炒糕蟹糯米飯 $568瓦鍋上台時已聞到令人垂涎欲滴的蟹香,一打開蓋就見好靚仔的蟹蓋同蟹肉,糯米飯沾滿蟹膏精華,又香又有咬口,食到最後仲有香脆的飯焦,口感層次非常豐富。 🍚即燒伊比利亞叉燒 $248第一次叫呢道菜,咬下少少微燶的邊位,半肥瘦肉質軟嫩多汁,叉燒外層有特調蜜汁。 🍚蟹味銀絲鍋 $108好鍾意口感煙煙韌韌的粉絲,鮮美的蟹籽同蟹汁同粉絲容為一體,每次都吃得我津津有味!仲有金針菇做配菜,中和左飽膩感。 最後仲送左桂花糕同牛乳布甸兩樣甜品畀我地🍮我就最鍾意香濃又爽滑的牛乳布甸喇🥰 🍚前菜 $25🍚晚茶 $15 / 1位*設加一服務費
🍚南非鮑魚啫啫雞$498
🍚燸米炒糕蟹糯米飯 $568