2021-11-28 441 views
1.入門口冇人招呼2.舉手想要Menu 侍應一埋黎就話埋單?想再落單 被誤以為要埋單3.茶壺加水無人加 因為坐得太入4.埋單只以俾現金同八達通 $1000後先可以碌卡因為帶唔夠現金 所以俾八達通侍應:前面收銀俾錢 我企係收銀前等付八達通收銀阿姐禁 禁 禁 禁極都冇反應由於店內人手不足 feel到收銀阿姐開始亂急躁一直禁住公司收錢電話部機話無反應 壞左然後我望住屏幕 其實係要對方輸入銀碼所以我都忍唔住禁佢部電話屏幕顯示要輸入銀碼輸入左銀碼後 由於屏幕有顯示QR Code 所以我scan Code 收銀阿姐好大反應咁喝住我:「唔係scan呢個code」我當堂嚇左一嚇 心諗洗唔洗咁既態度之後佢黎個44方方既八達通機出黎話scan呢個code跟足佢指示我scan果個code 我手機要我禁passcode俾錢 完成交易後 我顯示俾收銀阿姐睇完成交易收銀阿姐又好大反應燥底話話:「我都話要有嘟一聲先得,依家我收唔到錢。」我就拎起我電話俾佢睇 我八達通嗰度已經扣咗數收銀阿姐又好大反應好大聲話:「我真係無收到你錢 我都話要有嘟一聲。」然後忍唔住我就無名火起同佢講 首先你既態度好有問題 二黎你收唔到錢洗唔
1.入門口冇人招呼

2.舉手想要Menu 侍應一埋黎就話埋單?
想再落單 被誤以為要埋單

然後我望住屏幕 其實係要對方輸入銀碼
所以我都忍唔住禁佢部電話屏幕顯示要輸入銀碼
輸入左銀碼後 由於屏幕有顯示QR Code
所以我scan Code
收銀阿姐好大反應咁喝住我:「唔係scan呢個code」
我當堂嚇左一嚇 心諗洗唔洗咁既態度

首先你既態度好有問題
二黎你收唔到錢洗唔洗咁喝我
我只係解釋俾你聽我扣左數俾左錢
點解要咁既態度 你卡機壞唔係我既錯

收銀阿姐依然爭辯話;「我真係無到收你錢。」
佢SHOW 佢屏幕顯示我睇$0
之後我話唔緊要我打電話去八達通公司問
由於舖頭店內坐滿客人 我話我出去打電話問

打電話期間 大概15分鐘時間
收銀阿姐 出黎CHECK一CHECK 我地有無走數
我已經好嬲 後黎發覺星期日無服務熱線

隔多15分鐘 收銀阿姐又出黎 今次拎部卡機出黎
同我講 話收到岩岩條數 但俾小左$100

我已經🙄反白眼 我話:「唔會岩岩張單明明岩數 點會小俾$100」
收銀阿姐再次同我爭辯 話俾張單我睇
於是我又入返店舖內 佢比張單我睇 然後我話我都冇食過龍躉
點解會有龍躉呢?

收銀阿姐開始有小小怯 因為發覺自己PRINT錯單

但係我話收銀阿姐咁嘅服務態度真係唔OK
卡機壞收唔到錢唔係我錯 做乜要喝我
仲要話收小左我100 自己都未搞清楚 仲要屈🙄
明顯挑戰我底線

經理回應:「唔好意思 多謝你體諒 收錢過程係一個誤會。」
我話:「收錢平台 你好應TRAIN UP好STAFF先俾佢地操作
依家感覺好似怪罪於我食客身上有無搞錯?」
經理回應:「唔好意思 都明白!」

認真食物質素真係唔差 但個服務我真係要俾負評😡😡