2006-08-23
第一次寫食評, e間餐廳亦係e幾年以來唯一"推動"到我上黎這裡寫食評, 其實係日記我應該要放落我個blog到, 寫得唔好唔好見怪:知道e間野都有一段日子, 但一直冇上去試過, 只知個牌子係好似timberland賣d運動用品, 但未細心研究過間同名Cafe話說果日係樓下經過, 我同另一位友人正在搵食中, 佢提議不如試下e間, 我向上面望一望, 都大概估到以為係旺角普通既樓上餐廳, 咁樣兩個男仔就上去la入到入面, 見到d裝修都冇乜特別亦在預計之內(因為佢寫明outdoor ma haha), 8pm 晚飯時間只有1台客, 我地兩個係第2枱, 一坐低waitress放下menu, 我見水都冇杯就叫佢先俾兩杯水, waitress問"要有汽定冇汽?" 正當友人仍然慒然不知咁選舉緊要有汽定冇汽, 我即刻搶答"要唔駛錢果d水得ga la", waitress話"我地e度所有drink都要charge ga, 你可以向menu入面捒", 我果時都心知不妙, 打開drink menu: 冇汽水$58, 有汽水$68, 可樂$58(大概係咁既價錢), 我覺得好貴, 大熱天時水都冇杯仲要收天價? 佢仲
入到入面, 見到d裝修都冇乜特別亦在預計之內(因為佢寫明outdoor ma haha), 8pm 晚飯時間只有1台客, 我地兩個係第2枱, 一坐低waitress放下menu, 我見水都冇杯就叫佢先俾兩杯水, waitress問"要有汽定冇汽?" 正當友人仍然慒然不知咁選舉緊要有汽定冇汽, 我即刻搶答"要唔駛錢果d水得ga la", waitress話"我地e度所有drink都要charge ga, 你可以向menu入面捒", 我果時都心知不妙, 打開drink menu: 冇汽水$58, 有汽水$68, 可樂$58(大概係咁既價錢), 我覺得好貴, 大熱天時水都冇杯仲要收天價? 佢仲要貴在冇心理準備, 試問邊個向旺角舊樓區既一間上樓西餐廳會有心理準備飲一杯酒店價錢既飲品, 其實佢d drink 係貴過好多酒店了
再打開menu看, dinner set真係有d confuse, 佢話2個courses包一杯drink, 跟住又話唔可以叫兩個main course, 總之食晒一個餐都差唔多要HK$300 / 位, 咁唔抵就梗係要2個main, 其它野飲乜都唔要lor
埋單$170/兩位, 我諗算係最低消費了...........
GOOD: 個奶油焗著幾正
BAD: MK餐廳, 半島價錢, 樓下menu應display埋價錢, 佢都知自己貴唔show價錢, 有d騙人感覺, 我係外國咁耐都未食過d餐廳係唔俾水, 就算有汽水都唔係$58杯下話??!!
P.S. 食完我地兩個人即刻落樓過對面士多每人$5買左支水一口氣隊左佢, 很爽hehe~~~~~