對日喜樓最印象深刻既就係百碟宴,之前見到有朋友黎食擺到成枱都係小菜超壯觀。百碟宴就暫時未有機會試到,今次黎食個lunch試下d野食先。喺v-point扶手電梯落一層就到,好有氣派的門面呀。入到店內好寬敞,中午食客唔算好多,可以傾到計慢慢坐。見到有午市套餐共有四款,價錢又ok wor,我想像中會貴d。俾佢既任食涼菜小食吸引到,細問店員原來有六款小菜可任食,超正呢!跟餐點了熱薏米水,個杯超靚呀,藍白中國風,好想要。第一次飲薏米水加左薑,味道幾特別,但如果可以大杯d就好喇,唔夠喉。小菜碟超靚,五顏六色,是日有的小菜包括:雞絲粉皮、瑤桂冬蓉、麻婆豆腐、家常水餃、蔥油餅、涼伴雲耳,款款都食得出廚師們用心製作,有地道家鄉味道。套餐A. XO醬鮮菌海三鮮店員告知黑松露轉XO醬,我地表示ok。XO醬炒得超香,微辣,三鮮有斑片、帶子同蝦球。好新鮮,整道菜好入味,連配菜既菇菌都炒得鑊氣十足。套餐C. 蔥爆牛肉配煨麵一碟濃味配清淡的麵形成強烈對比,有趣!牛肉好林入味。煨麵就清清地,ok的。食完主餐我地點左一碟甜點,高力豆沙香蕉球。好香,炸得金黃色,不錯!
喺v-point扶手電梯落一層就到,好有氣派的門面呀。
入到店內好寬敞,中午食客唔算好多,可以傾到計慢慢坐。
套餐A. XO醬鮮菌海三鮮
套餐C. 蔥爆牛肉配煨麵