2024-07-09
今日落大雨,想揾間好坐啲既餐廳,呢間之前嚟東角bookmark咗想試,餐廳有用心設計,環境幾靚,有地下同二樓兩層,待應帶咗我上二樓用餐。今次食lunch試咗A餐豬湯檬($78)+熱越南滴漏黑咖啡($12),但餐廳有加一收費,埋單要$99。A餐豬湯檬($78)跟香菜,香菜自動另上。湯檬好夠熱,湯底好濃郁好好味,扎肉好有咬口,口感幾好,豬肉丸都唔錯,其他配料都好味。食到中途加少少辣醬調味,但覺得自己做錯咗,碗湯檬本身幾好味,其實唔洗額外加調味已足夠。熱越南滴漏黑咖啡($12)之前試過其他越南餐廳既越南滴漏咖啡幾好味,今次加錢試埋,揀咗黑咖啡走甜,有點後悔揀咗唔甜,杯黑咖啡本身無豆味,太苦澀,一定要有返啲煉奶先可以中和到陣味。由於黑咖啡太苦,勉強飲兩啖之後放棄。今次既lunch幾好味,豬湯檬會想返嚟再試,注意餐廳有加一收費,同埋lunch hour都幾多人,可以晏少少避咗peak hour嚟試會好啲。
A餐
熱越南滴漏黑咖啡($12)