2023-03-18
之前晚餐嚟食過,聽講午餐好抵食,今日就lunch time再嚟食,openrice book位有9折,(雖然佢最後唔記得咗折比我而我都係走咗先發現)。lunch omakase幾抵,都多人食。我哋就食lunch set,lunch set menu都好多選擇,刺身丼、刺身拼盤、鰻魚飯、燒魚、壽司拼盤、天婦羅丼都有。lunch set的沙律,胡麻醬拌好味。lunchset茶碗蒸晴空特選刺身丼 $188有十款刺身,十款都係時令冇定款的。海膽好鮮甜唔錯,帶子都好鮮甜,蝦幾彈牙鮮甜,三文魚幾香,拖羅油香。飯有適當酸味亦唔係完全凍冰冰,唔錯。自家製西京燒銀雪魚 $168魚肉好嫩滑,魚油好香,皮唔係脆的,但好油香。我哋想食刺身,問個店員有冇單點刺身menu,佢話冇,得lunch set可以叫。之後再問一個可能係老闆娘嘅人,就話有a la carte可以叫,有拎比我地睇,不過佢推介叫lunch set嘅刺身拼盤會抵食好多,於是我哋就叫多個lunch set嚴選刺身7種定食 $228油甘魚好厚切,口感好好,三文魚香,帶子甜,赤身好濃味。啲刺身都幾厚切,全部都好鮮甜。食晒啲嘢之後店員冇啦啦拎咗兩碗味噌湯
lunch omakase幾抵,都多人食。
lunch set的沙律,胡麻醬拌好味。
lunchset茶碗蒸
晴空特選刺身丼 $188
有十款刺身,十款都係時令冇定款的。
飯有適當酸味亦唔係完全凍冰冰,唔錯。
自家製西京燒銀雪魚 $168
魚肉好嫩滑,魚油好香,皮唔係脆的,但好油香。
嚴選刺身7種定食 $228
油甘魚好厚切,口感好好,三文魚香,帶子甜,赤身好濃味。
啲刺身都幾厚切,全部都好鮮甜。
食晒啲嘢之後店員冇啦啦拎咗兩碗味噌湯過嚟,但lunch set明明冇寫有湯。
最後食埋甜品,栗子卷。