2020-11-05
今次先為大家介紹嘅係一間幾新派嘅意大利餐廳-Carbone,位於LKF Tower 裡面,Blacksheep Restuarant Group 旗下,整間裝潢好elegant,塑造出一間歐式小餐館嘅風格,好多陶瓷藝術品同公仔,另外好欣賞佢嘅餐碟設計都好有藝術特質,好有心思🥰.今次試佢早前年頭嘅Blackseries, dinner set$498每人,包一款前菜/意粉,主菜同甜品,唔好睇得好少但絕對食到飽,以下係我今次嘅選擇,基本上個個都會咁揀🤣:.未上菜會先奉上幾款麵包(包括餐包,蒜蓉包同pizza咁款嘅包)每款包都係即焗好香脆,配以cold cuts ham 同服務員即刨落黎嘅芝士,配返杯house wine(red/white $88)係幾好嘅開始🍷[✨Spicy Rigatoni Vodka]係呢間餐廳嘅招牌,如果冇試過都唔好話食過 @carbonehongkong 長通粉口感煙韌,配以香辣🌶伏特加醬,蕃茄同洋蔥,酸酸辣辣,啲醬係長通粉個窿度溢出黎,好滋味,果然係招牌之作!.✨又一招牌之作,由於係🇺🇸x🇮🇹style,所以呢款Linz 肉眼牛扒亦非常出色,服務員會預先幫你切好
✨[Ribeye Diana🥩]又一招牌之作,由於係🇺🇸x🇮🇹style,所以呢款Linz 肉眼牛扒亦非常出色,服務員會預先幫你切好,叫了medium,肉質非常鮮嫩,脂肪比例恰到好處,做到入口即溶嘅口感(可能女生會嫌少少肥😅),配以特調嘅獵人醬汁,甜甜地好惹味,但注意⚠️一定要趁熱食,唔係餐廳內嘅冷氣會好快將佢吹凍🤣
甜品點了[NY Lemon Cheesecake]兩個人分份量,呢個好難整得唔好食,餅底幾脆(最鍾意食最邊邊個忽😛)檸檬🍋味都好夠,配以精緻藝術品般嘅餐碟上碟即刻令普通嘅一件cheesecake都顯得不平凡.
整體環境幾高雅但又唔會食到好拘謹,可能因為加入左新派new york style嘅元素,如果有客人慶祝生日,全體員工會走埋去圍佢地,然後唱聖詩般唱生日歌俾你聽!都係幾特別嘅體驗!幾值得去試佢Blackseries啲一間餐廳👍🏻