2022-02-11 515 views
週末有時想搵個地方hea下食下好西,如果唔想次次都食cafe嘅話,不妨可以試下一啲特色菜嘅餐廳,而今次想介紹嘅就係位於灣仔星街附近嘅中東餐廳 - 半戶外嘅dining area, 一邊嘆住靚酒,一邊品嘗異國風情嘅中東菜,過返個chill afternnon都唔錯的..Francis正正就係位於灣仔St. Francis Street入口, 斜坡樓梯隔離,餐廳有一排檯可以對住街景,非常relax. Menu非常簡單, 分別有好多唔同嘅中東菜Meze(中東菜小碟嘅意思)主廚係地道以色列人🇮🇱,巧妙地融入其家鄉特拉維夫(Tel Aviv)嘅街頭風味,另外其wine list🍷都有不少嚟自中東/地中海地區,呼應其餐廳慨念 - ‘Middle Eastern, Serious Wine’..野食其實有好多中東特色嘅meze都想試,如果有選擇困難症嘅可以揀佢地嘅 ($390每人) 讓餐廳幫你挑選十多小碟嘅菜式全檯人一齊share, 當中你亦可以指明要邊幾款,以下有幾樣我覺得係唔錯嘅~.呢個唔洗講,每入中東餐廳必叫,鷹嘴豆泥配以中東芝麻醬tahini, 欖欖油格外幼滑,配以熱烘烘鬆軟嘅flatbre

野食其實有好多中東特色嘅meze都想試,如果有選擇困難症嘅可以揀佢地嘅[Let us cook] ($390每人) 讓餐廳幫你挑選十多小碟嘅菜式全檯人一齊share, 當中你亦可以指明要邊幾款,以下有幾樣我覺得係唔錯嘅~

[Hummus with flatbread]呢個唔洗講,每入中東餐廳必叫,鷹嘴豆泥配以中東芝麻醬tahini, 欖欖油格外幼滑,配以熱烘烘鬆軟嘅flatbread一齊食,一餐嘅好開始.

[Hamachi Ceviche]運用了Harissa, 一款嚟自突尼西亞🇹🇳嘅辣醬醃製油甘魚沙律,酸酸辣辣加獨有嘅香草味,配以生菜包住嚟食,非常開胃, 另叫了一杯嚟自以色列🇮🇱 @recanatiwinery 嘅白酒[Yasmin, Recanati 2018]($80/glass), 嚟自Galilee加利利區(聖經故事經常提到嘅地方)採用Sauvignon Blanc 同Chardonnay blending, 少少似new zealand style嘅sauvignon blanc, 充滿熱情果香,同時酸度十足,結尾帶有少少嘅grassy味,同中東菜嘅香草味相當配合,easy drinking👍🏻

[Cigars]牛肉春卷捲成好似雪茄嘅形狀,配以green tahini, 加入了薄荷醬,非常惹味.
[Baked Halloumi]又一道中東經典菜, halloumi cheese, 源自希臘🇬🇷塞浦路斯, 芝士弄成塊狀,以煎pan烤至金黃,另加入粒粒番石榴籽令到食落冇咁溜,記得要趁熱食,凍左會一舊野😰🤣
[Kafta]以羊肉混合牛肉碎肉打成嘅肉串,流行於黎巴嫩🇱🇧等中東國家嘅街頭小吃,正常會以肉串形式,但francis改以好似肉丸方式呈現,配上蕃茄,洋蔥等平衡味道,正常發揮.
[Lamb ribs]羊小排較準了二人share份量唔會好大舊,肉質夠腍,香草味夠,都唔錯.

甜品另外叫了[Knafeh]($90)中東傳統甜品, 以mozzarella軟芝士,底面鋪上混合酥油嘅小麥同細麵絲,烤至金黃酥脆,內裡乃軟綿綿嘅芝士,表面再灑上開心果,再加一球雲尼拿雪糕,不同層次嘅享受,完美作結🥰
如果想搵個地方過一個慢活週末呢間係唔錯嘅選擇,野食都幾正宗,不過如果第一次食中東菜嘅朋友就最好要接受到佢地用不同嘅香料,芫茜,茴香等調味😛留意餐廳不設預訂只接受walkin.