2023-08-15
突然間想食海鮮又想打邊爐,揀咗旺角既壹蒸鍋食任食既粥底火鍋。全日不同時段有不同收費,我地係平日5:45入座,普通任食火鍋每人$199,加海鮮拼盤既話每人$249,係呢間食絕對要加海鮮拼盤!一開始餐廳送左個刺身拼盤做前菜,有三文魚、甜蝦、希靈魚、油甘魚、赤背、蟹柳等等,新鮮度正常,本身對呢個刺身拼盤都期望不大,算係正常發揮。之後到戲肉:海鮮拼盤!一上菜有兩大盤海鮮,所有材料都係二人份量,分上下兩層用蒸鍋蒸熟。基本上所有海鮮都係用豉油、蒜蓉同粉絲去蒸,味道調得幾好,食落好惹味,職員會用計時器校好晒時間,叫我哋響鐘就食得。帶子同扇貝都好鮮甜,龍躉同蠔都冇乜腥味,龍躉食落去好滑又冇骨,鮑魚都算爽口彈牙,蜆同沙白幾大隻又無砂,最正就係個堆索哂味嘅粉絲。蒸完海鮮仲有好多款細細碟嘅餸可以蒸,例如蟲草花蒸滑雞、辣椒魚頭雲、豉汁魷魚蒸豆腐、清酒蒸蜆、白鳝、小籠包同燉蛋。款式都算幾多,味道都唔差。蒸完海鮮之後d精華滴左落去個粥底度,攪勻等粥滾起之後就有一大煲充滿鮮甜味嘅豬骨粥食,份量都幾多,我地兩個人每人食咗兩碗都已經好飽。食剩既粥唔會嘥,可以叫職員加高湯再用黎打邊爐。打邊爐嘅食材種類好多,同出面其他嘅餐
蒸完海鮮之後d精華滴左落去個粥底度,攪勻等粥滾起之後就有一大煲充滿鮮甜味嘅豬骨粥食,份量都幾多,我地兩個人每人食咗兩碗都已經好飽。食剩既粥唔會嘥,可以叫職員加高湯再用黎打邊爐。打邊爐嘅食材種類好多,同出面其他嘅餐廳大同小異,我哋已經食到好飽,所以淨係嗌咗生菜、油麥菜同娃娃菜,冇乜點樣嗌其他丸類同肉類。
另外仲有幾款冷泡茶、汽水、啤酒俾大家任飲,同埋幾款韓國雪糕同雪條俾大家任食。整體嚟講,呢間任食海鮮粥底火鍋CP值真係好高,推薦大家黎試吓。
📍旺角西洋菜街1號兆萬中心15樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊