2022-11-30 31 views
Mschichi-安慰心靈的海膽今日又係一個人食晚餐嘅日子,係去做facial之前,要搵間好味嘅慰勞下自己放鬆一下。喺芸芸咁多嘅餐廳之中,我揀咗呢間日本餐廳。上網睇食評如潮,平時都有好多人會排隊食,適逢今日準時放工,所以去到都唔使排隊就直接有得有得入去食。雖然佢個名叫做立字,佢嘅設計其實都跟隨日本係站立嘅壽司餐廳,不過呢間壽司店都係有位坐嘅,佢暫時嘅設計就係一個人一個位。餐廳都係用QR code落單,我覺得佢嘅餐牌好好,因為好多相片都睇得好清楚,所以好方便我好快就揀到自己想食嘅單品。🌈特上北海道魚生飯 $158北海道帶子甜蝦三文魚海膽飛魚子見到張圖畫都覺得好吸引,啲材料非常豐富,見到份量都十足。 不過食落口三文魚甜蝦帶子就正常味道但係都好新鮮嘅。有驚喜嘅係兩大嚿海膽有鮮味又有一𠝹𠝹的口感,飛魚子咬落口會卜卜脆。日本飯都唔係白飯咁簡單,佢係經過調味嘅飯,好有誠意。🌈 白子小食 $58白子最近都好興,佢呢個小食$58雖然貴少少,不過都有三大片,同埋係經過處理嘅,我就覺得非常香非常惹味,下次可以帶老公嚟再試多次。🌈 刺身盛合5點 $28 ( 立鮨五週年優惠) 適逢餐廳五周年佢哋有個超優惠嘅刺
Mschichi-安慰心靈的海膽

🌈特上北海道魚生飯 $158
北海道帶子甜蝦三文魚海膽飛魚子

🌈 白子小食 $58

🌈 刺身盛合5點 $28 ( 立鮨五週年優惠)
適逢餐廳五周年佢哋有個超優惠嘅刺身拼盤, $28有五樣嘢,唔叫都對唔住自己。不過可惜我太遲先見到依個優惠,如果唔係我就會叫其他款式嘅飯。因為同飯上面嘅款式都有重複。

佢分別有三文魚帶子甜蝦同埋一個海膽杯
三文魚帶子就同飯一樣新鮮嘅, 但係唔係好突出。甜蝦因為有埋蝦頭款式, 所以比當飯嘅甜蝦更加出色鮮味。值得一讚嘅係佢嘅海膽杯,海膽同飯一樣都係超級鮮甜入味, 加上佢有好多三文魚子粒粒下面。更加有木耳絲嘅陪襯好爽口。

呢間餐廳仲有超級抵食嘅omakasa $380 ,不過上網睇好多人都話自選壽司更加抵食,依間餐廳有心思得來價錢親民,下次可以一試再試,甚至試晒佢全個Menu我諗都冇問題 ❤️🫶🏻 下次見

#dessert #comfortfood #foodlover #hkfood
#hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodies
#hkfoodblogger #hkblogger #hongkongfood
#相機食先 #香港美食
#Mschichikitchen #港妻廚房