2015-03-24 7421 views
是日放假~~~ 難得平日放假, 梗係book定d好野食relax下啦hoho~ 豆腐最鍾意lunch time去fine dining, 因為通常只需要用相對於dinner一半或以下的價錢就可以享用相同quality而quantity可能只是少一點的meal, 加上而家呢度only weekdays先做lunch, 今日去啱哂=)無食Bo innovation 已經不知多少個年頭~ 只記得佢摘一星時黎過... 睇住佢攞二星… 到而家三星… (恭喜恭喜!!) 上次喺度食左d咩已經唔係非常有印象, 幾星期前食完另一間屬於廚魔嘅MIC Kitchen, 令我再想重溫一下Bo Innovation, 今次就抱著第一次食嘅心情再食過~可能我們抵達時間尚早, 還未到十二點半, 當時店內只有我和朋友兩人~Lunch 可以揀 Lunch Set Menu or Lunch Chef Menu~ 一場黎到又唔係成日黎, 梗係order Chef Menu la, 試多d signature dishes嘛~ Lunch Chef Menu 一共有8個courses, main 有兩款選擇, 我們點了各樣

Lunch 可以揀 Lunch Set Menu or Lunch Chef Menu~ 一場黎到又唔係成日黎, 梗係order Chef Menu la, 試多d signature dishes嘛~ Lunch Chef Menu 一共有8個courses, main 有兩款選擇, 我們點了各樣一款~

Order完之後waiter 好快就端上熱辣辣的”餐前麵包” – 用紙袋裝好的街頭小吃雞蛋仔, 一底for兩個人share的~ 此雞蛋仔為非一般雞蛋仔也, 撕開後就發覺內有乾坤, 裡面有雲腿同葱花, 鹹香的味道. 可惜雞蛋仔本身不是非常甘脆, 並不容易撕開做一粒粒, 嘗試撕開時上下層雞蛋仔皮分開了… Anyways這玩味濃和中港文化(雞蛋仔+葱油餅)融合的小食確實給了我們驚喜, 令我地好期待接下來廚魔會點樣玩轉傳統中菜點樣繼續帶excitement比我地嘅視覺同味覺.
Scallop
上菜時waiter除了介紹食物之外仲攞左支其中一樣調味料上海糟鹵比我地睇. 糟鹵配上新鮮帶子非常夾, 有淡淡的酒香, 檸檬汁亦更加帶出帶子嘅鮮味. 食完帶子後再食牛油果醬, 青豆和窩巴, 爽脆之餘又有大自然的清新.

蝦米油
Umami是日文美味嘅意思, 亦可以解做味蕾可以嚐到的除了甜酸苦鹹外的第五種味道. 呢個course 服務員拿著蝦米和蝦米油來介紹. 蝦米油是從蝦米自家製造, 用作拌粉絲.
Toro 很讚, 新鮮肥美, 入口即溶. 粉絲+炸麵令我唸起泰北果d麵. 蝦米油粉絲香而不膩.

Molecular
本店鎮店之寶之一 – 份子小籠包. 小籠包上的是蘸了醋的薑絲. 一口咬下肉汁湧入喉嚨, 有得嘗小籠包的味道又不用咀嚼, 全個咀已經充滿了小籠包味.

Foie Gras
當鵝肝遇上梅菜… 原來係出奇的夾… 通常食鵝肝可能係配香梨,西梅乾之類酸酸甜甜的, 原來配上咸的梅菜雪糕又別有一番風味. 幸好有青蘋果醬中和一下就不至於梅菜味久久不散留到下一道菜.

Mao Tai
呢杯茅台就好似平時食西餐嘅sorbet咁比你喺食main之前清一清口入面嘅味. 飲用呢杯野掀起呢餐飯的高潮… 服務員教我地要昂高頭, 望住某個角落咁飲~ 都係一個幾得意嘅experience~ 飲得出熱情果味, 酒味亦不會過濃.

Langoustine
這道看上去很法國菜的是龍蝦椰菜花意大利飯. 龍蝦配上咸鴨蛋醬, 酷似黃金蝦的味道但感覺上比黃金蝦清新少油.

Tofu
白色的是豆腐蛋糕, 上面紅色香脆的topping帶有薑和少許莓味, 吃下去像淡味的薑汁豆腐. 黑色的是黑豆雪糕, 豆味同樣出眾.

Cappuccino
Cappuccino (finished)
飲品是不包括在lunch set 的, Cappuccino 沒什麼特別, 可以不點, 不過食左咁多野, 需要d咖啡幫助下消化同幫呢一餐劃上完美的句號.
$900 (Lunch)
蝦米油