2023-12-06
今日同媽媽出街,去左一間具有美式玩味風格裝修嘅餐廳,一片充滿活力同創意嘅地方。餐廳名都幾特別,叫Goodday Badday Mamaday😂就喺the one附近,位置都幾方便。一入餐廳,一股清新氣息撲面而黎,牆上掛滿左各種有趣特別嘅裝飾品,先比人一種別樣嘅視覺衝擊。餐廳座位寬敞舒適,檯櫈擺放得有序而分明。Menu內嘅食物名稱都別樹一格,玩味十足,令人印象深刻。我地叫左lunch set內嘅一份烤豬肩配薯菜,可揀餐湯或沙律,另外仲可以優惠價叫飲品同甜品。餐湯係蟹肉南瓜湯,南瓜與蟹肉完美融合,既保留南瓜本身的香甜味,又增加蟹肉嘅鮮美。口感絲滑細膩,味道清甜不會鹹,唔錯。烤豬肩配薯菜:嫩烤豬肩搭配香脆薯菜,豬肩散發出誘人嘅炭香香氣,肉質醇厚且鮮嫩多汁,烤製得恰到好處,輕輕用刀一切已經感受到肉質好腍。配埋新鮮嘅沙律菜,清爽酸甜,更為開胃,令人食慾大開。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯,我嘅期望喺條原條鰻魚上😆大過手掌嘅鰻魚躺平喺蛋包飯上,醬香四溢嘅蒲燒鰻魚外表燒至脆焦,內裏軟熟嫰滑。再加埋滑蛋包住粒粒分明嘅鰻魚汁炒飯,飯粒口感煙韌,軟硬度剛好。鰻魚加蛋包飯,每一口都帶黎唔同嘅口感層次。普通得無
普通得無得再普通嘅炸魷魚圈:無論幾普通都會想食嘅魷魚圈,外層炸得酥脆,加埋芝士粉蓋面,香氣同賣相大大提升。魷魚圈質感鮮嫩,入口味道唔鹹,但配上沙律醬味道就岩岩好。
叫左2杯特色飲品消除菜餚嘅油膩感,一杯係薄荷青檸檬梳打,薄荷同青檸嘅味道完美結合,清涼薄荷搭配香氣撲鼻嘅青檸,味道一d都唔甜,酸酸地嘅梳打水,清爽口感讓人心情愉悅。
另外一杯係熱情的沙漠(熱情果焙茶),茶中融入熱情果獨特嘅風味,入口後熱情果香氣四溢,酸甜味道非常平衡,果汁嘅鮮甜同焙茶香氣非常搭配。
呢度蛋糕係自家制,所以甜品叫左個唔甜的紫薯蛋糕,蛋糕色澤鮮豔,賣相精緻高貴。蛋糕底層嘅餅底柔軟溼潤,味道真係唔甜,食到紫薯天然嘅味道,並無添加糖。蛋糕中層嘅cream cheese,口感細膩絲滑,奶香同紫薯奇妙嘅組合,搭配創意十足,令人充滿驚喜。
總結呢間餐廳嘅環境、餐牌、食物都比我留下深刻印象。食物嘅創意同口味都非常出衆,讓我享受到一種獨特嘅美食體驗。