2015-05-27
在銅鑼灣上班的我約別人吃飯通常都會選擇銅鑼灣。School food出名要排隊,妹6.30左右就到了,眼看店內一個人也沒有,妹就在門外等我下班。可是我七時下班,走過來大約7.10左右,店已滿座,妹一派飛即拎,等了15分鐘左右,算快。一到下班時間就滿座,可見它的知名度。所以Lunch 只有一小時還要趕回公司根本沒可能吃到,上次食晚餐我七點二十分拎飛都等左成粒鐘。服務員人數不少,舉手就有人應,不錯。上菜速度也快,十分鐘內有嘢食。點了「烏卒卒」$75,「水冷面」$72,「芝士泡菜飯」$88。價錢在銅鑼灣來說合理,兩人share$258(連加一服務費)每人$129,75分鐘交枱因太多太多人等候。飲料比較貴$9x,不過佢系一大瓶可以兩人share(我依然吾捨得叫),其實我覺得食韓國嘢飲水已經好match,因為去到韓國啲餐廳都淨系得水同茶比你叫。我吾食辣,所以只系叫左啲得一隻辣椒圖案嘅嘢食,辣度可接受。水冷面有辣同吾辣,我揀左吾辣,方便我用黎止辣。我地叫嘅衣三樣都系值得推介,所以先會以前食過,今次都再叫。環境其實又吾系話好嘈,但吾知點解同坐對面講嘢個個要大聲先聽到。應該系因為有背景音樂?所以其實d
一到下班時間就滿座,可見它的知名度。
服務員人數不少,舉手就有人應,不錯。
上菜速度也快,十分鐘內有嘢食。
我地叫嘅衣三樣都系值得推介,所以先會以前食過,今次都再叫。
環境其實又吾系話好嘈,但吾知點解同坐對面講嘢個個要大聲先聽到。應該系因為有背景音樂?所以其實dead air都吾會尷尬,非常好。
妹對於佢約左自己家姐食飯表現得好興奮,搞到佢啲同事朋友以為我地十年都吾見一次⋯⋯不過比起以前讀書時期,衣加家都番工時間吾一樣又要輪班,就算平時系屋企有得一齊食都好難。
Other Info. :
及早攞位。