2013-04-07 163 views
之前都參加過好幾次wine tasting 同兩次wine dinner,今次感覺最好~~前嗰兩次wine dinner 都係安排一個area,跟住有人企出黎介紹每道菜同支酒點match 法,之後就開始食。。。。到尾~~今次,照樣坐底先黎杯welcome wine,以為遲咗黎,已經講解完酒菜嘅配搭,點知飲完個湯,法國酒商+經理+大廚,每人拎住杯酒,續枱埋枱同客傾計,問吓食物啱唔啱食,邊支酒好飲啲,嘢食同酒夾唔夾等,令客人感覺舒服好多,平民食wine dinner 都唔會格格不入,仲高尚咗添,之後間唔鐘都有埋枱講解啲酒,其中一支仲係《神之水滴》第一集入面支靚酒~~可能酒店關係,服務都好似好啲,服務生笑容都多啲,每道菜相隔時間唔會太耐,本身menu定咗主菜食牛,但訂枱時提及有朋友唔食牛,都有得轉羊,感覺窩心~~

~~

Other Info. : 頭盤:蟹餅~正!! wine : MEURSAULT 2007 (welcome wine )~ fresh,fruity,Nice!! 湯:清湯~good!! wine :CHABLIS Les Opales 2010~較酸,普通,冇乜特別!! pre-main : 三文魚~普通!! wine :Mercurey 2009~花香,good !! main : 牛~正!!, 羊~普通!! wine :Grands Echezeaux Grand Cru 2008(神之水滴嗰支)~要俾時間抖,單寧好勁,花香,Nice !! 甜品:good!! bonus wine ~VOSNE-ROMANEE 2008~
2013-04-05
  • 蟹餅