2006-11-05
食完油渣麵, 夠鍾捧曼聯場, o係旺角邊行邊搵合適地方落腳, 只要求無煙及有啤酒供應。俾2/F的餐廳大大隻"直播足球"吸引, 誤打誤撞又上左來, 又有波睇, 環境又cozy, 真的不錯。睇過一次menu, 先發覺原來有咁多好野食! 連fondue都有! 收費又相當合理, 真係見到餐牌都興奮! 不過先前打左底, 所以只叫38元/支的hoeggarden及stella artois, 佐酒小食為58元/六隻的焗蝸牛。啤酒用冰凍的玻璃杯盛著, 我覺得已經充分表現出餐廳對啤酒的尊重。兩者比較我當然較喜歡濃郁的stella artois, 而男朋友亦對淡口順喉的hoeggarden較有好感。唔使爭。蝸牛只用大量牛油同香草焗, 香得不得了。只稍嫌不夠鹹。而牛油卻香得令我好想"lai"埋個碟!可能已經11點多, 客人只有三檯。其中有一檯吃fondue, 見到佢地剩低唔少, 我覺得唔關食味事, 只係"醉翁之意不在酒"。唔知菲籍定叉籍侍應彬彬有禮, 我地睇波時會為我地熄去screen前的大光燈, 十分體貼。平心而論, lafuma係我覺得在旺角當中, 唯一一間似樣的餐廳。一睇食評, 嚇一跳, 咁多喊面?
平心而論, lafuma係我覺得在旺角當中, 唯一一間似樣的餐廳。一睇食評, 嚇一跳, 咁多喊面? 綜合眾人之意見, 我覺得問題出在"旺角"本身。"在旺角區食野點解咁貴, 在旺角區點會飲杯水都要收錢"....... 其實如果將此食店放去尖沙咀就已經唔會出現呢d comments, 因為尖沙咀大把食肆都係咁。問心, 以其食物質素, 這樣的價位, 我個人認為是"好抵"。試問o係邊度可以以88蚊港幣吃到一人份量的fondue? 大家有冇試過想o係旺角想搵個似樣的地方坐耐少少都難? lafuma環境光猛乾淨, 在香港, 這一切都要用錢買的。不要因為佢o係旺角, 就一定係"38元扒餐包餐湯餐飲"貨色罷。
恕我多言了。因為難得發現旺角的綠洲, 興奮過度。