2008-04-02 11 views
金牌火煱事先聲明,今餐係同幾位金牌嘅熟客一齊去,所以服務係非常好。同兩個朋友傾完野,决定去打邊爐,佢地話去金牌,因為D牛好正。八點幾,冇乜人,得三四張枱有人,兩個Friend都覺得奇怪,話平時好多人,所有食物都係個Friend叫,因為佢地熟,湯底要左牛骨煱,再點牛肉粒,墨魚滑,炸支竹,生菜,豆腐,水餃,金茹,部長介紹手切牛有兩種,一種重味D,但係”鞋”D,另一種冇甘重味,但係滑嫩好多,决定一樣一碟,想食魚,叫佢介紹,話有唔知乜乜班,心念咁”鞋”點打邊爐,所以馬上叫佢再介紹,佢話深海泥鯭細絛D,啱兩個人食(因為我其中一個Friend唔食魚),OK,部長馬上攞條嚟睇睇,嘩,大條度!足兩斤,心念玩野咩,三個人叫左三碟牛,仲整絛甘大條魚!馬上叫唔攞走,最後想加個牛肺,落左單,個Friend先叫佢地取消,原來牛骨煱有好多牛什,部長都幾唔老實。湯底黎度,都嚇咗一跳,同街邊D牛什冇分別,用牛什打邊爐都係第一次,死啦咁努力減肥,又要再黎過,D牛什幾入味幾存食,不過偏咸。牛肉粒,同牛皇星一樣,一樣咁嫩,不過個湯太重味,唔係好食度牛肉本身嘅味。墨魚滑,一般,有乜特別。炸支竹,OK。生菜,一般。豆腐,一般。
金牌火煱

事先聲明,今餐係同幾位金牌嘅熟客一齊去,所以服務係非常好。

墨魚滑,一般,有乜特別。
炸支竹,OK。
生菜,一般。
豆腐,一般。
水餃,非常足料,有兩隻大蝦,幾好。
金茹,一般。
手切牛,果然睇得出有兩種,一種比較深色,一種有D似和牛,味道同部長講嘅一樣,自己覺得個湯已經好濃牛味,比較濃牛味嘅一種係味道上無法突出,加上”鞋鞋地”,所以比較嫩滑嘅一種比較配合個湯,最後我地都追加左比較嫩滑嗰種。

食度中途,又加多一位熟客,所以要加單,部長話深海墨魚好食,所以加左一碟,再加左白菜餃。

深海墨魚,剌身上,賣相好得,味道一流,生食好甜,半熟食,加埋湯嘅咸味,好好味。
白菜餃,一般。

其實食左幾塊牛同幾塊牛什,己經冇乜胃口,我係極鐘意牛肉同牛什,但係咁打邊爐,真係好”流”,加上個湯越打越咸,乜野放落去上返黎都係差唔多味,如果唔係碟深海墨魚,Refresh下我嘅味覺,我念我一早Give-up。服務唔好講,不公平事情况下,講嚟都無意思。