2024-04-17 891 views
Omakase 「海胆宴」,榛 香港人好鍾意食海膽,好多時候出面嘅海膽嘅種類提供都未必會多過三款,但係今次佢哋搞嘅海膽宴完全滿足到鍾意食海膽嘅大家,當中包括唔同牌子產地嘅馬糞海膽,白海膽,紫海膽。上年第一次訪之後,覺得味道幾好,唯獨有少少體驗上嘅美中不足。有進步嘅空間,今年再訪佢地有明顯嘅改善。而且流程smooth 左好多。當晚全場滿席,我地同行共五位。除左淨係食海膽菜式之外,亦都有基本嘅壽司,茶碗蒸等等。我覺得佢地由於極度專注喺海膽上面,所以壽司方面嘅款式減少咗。但係仍然都有清淡至味道豐富嘅高低起伏。而且亦都有同客人溝通,講解食物背後故事,表場操作嘅即炭燒帆立貝亦都加左分。一餐入面有齊蒸,煮,燒,炸,燉確實牽涉好多工序👍 聽講佢地嘅海胆宴已經唔係第一次搞,相信黎緊會越嚟越純熟。當晚餐單:長崎縣 小長井 華蓮牡蠣 (特別要求菜式)每年春季只會盛產一個半月嘅生蠔,味道爽脆,輕微海水味,清甜不膩。係小長井生蠔當中最高嘅級別。同坊間流行嘅令和之怪物好食得多。北海道馬糞海膽茶碗蒸蛋配搭炒香再打蓉嘅淡路洋蔥,甜上加甜。成件事好夾。蒸蛋香滑,偏挺身,但係無蒸過龍。北海道馬糞海膽白蝦多士呢個鹹香味比

Omakase 「海胆宴」,榛

當晚餐單:

長崎縣 小長井 華蓮牡蠣 (特別要求菜式)

北海道馬糞海膽茶碗蒸蛋

北海道馬糞海膽白蝦多士
呢個鹹香味比較突出,係來自烤香刨碎嘅烏魚子。白蝦亦都係大頭數嘅白蝦,入口好綿滑,香甜。口感好好。

北海道白海膽天婦羅
天婦羅做法演变出嚟,大葉包住海胆,上天衣炸香表面。入面仍然軟滑,油溫操控幾好。

九州平政魚🍣
先黎嘅壽司用魚味帶起,魚料正常操作。舍利分明,微酸。比例無問題。

九州魷魚馬糞海膽🍣
呢個配搭一定無死,口感互相配合。軟滑嘅馬糞海膽跟夾口嘅魷魚。

北海道毛蟹馬糞海膽
想像到嘅鮮+甜,金錢嘅味道😂。

慢煮北海道地蛤🍣
呢個好食,Hamaguri 嘅貝類鮮甜味,慢煮做出肉質有熟同刺身之間嘅口感。👍👍同醋飯好夾。

北海道白海膽🍣
再黎另一款嘅白海胆,偏甘,另一種嘅味覺享受。

九州伊根產 鮪 大拖羅🍣
食Omakase 必食嘅魚種,改曬,無筋,軟滑肥美。

佐賀海苔配北海道紫海膽黑松露
呢個係佢地嘅 signature, 一直以黎都keep 住出。佐賀,係海苔極高級嘅產地,來貨本身唔平,佢哋先炸好,放上海胆,再刨黑松露。香味由炸好仍然係熱嘅海苔盛品帶出食材所有品道。一樣都係口感豐富,味道滿足爆燈嘅一度。👍👍

北海道馬糞海膽燒帆立貝配地蛤汁
佢地用炭用地蛤汁將帆立貝燒做半熟,呢個已經好香好鮮甜。跟馬糞海胆又係無可能唔好食。

燒北海道喜知次配馬糞海膽汁
呢個魚油香極重Kinki , 肉質綿滑,同打成汁嘅海胆完全融為一體。

九州伊根產 Negi Toro手卷
正常操作,不過已經好飽。。。。有葱搭夠,清新返少少。

黑毛和牛北海道馬糞海膽釜飯
鹿兒島A4和牛西冷,油脂撈飯,Medium Rare 熟度牛肉加海胆,黐晒線嘅組合。不過真係好好食。

魚湯

甜品

呢個海胆宴非常推介比鍾意食海膽嘅人,因為其實每款海膽嘅味道都唔一樣。呢個餐單嘅setting可以俾初學者試到,馬糞,白,紫海胆應該有本身嘅味道之餘,仲可以食到香港人偏向喜歡嘅魚貝類。

個人而言,佢哋唔係淨係單純行江湖前風格,反而加添咗fine dining 嘅元素。海膽控嘅話,絕對可以值得一試。
  • 佐賀海苔配北海道馬糞海膽黑松露