2013-08-24
好耐之前開始興macarons嘅時候我因為macarons靚,見呢間價錢幾相宜,買過兩粒散裝黎試,記得係粉紅色嘅(因為果時我都係因為樣而買,所以pick左自己鐘意嘅色),隱約記得係rose同raspberry,果時都覺得好甜,真係純粹因為個樣!到之後食過Pierre Herme嘅macarons之後,食過真心覺得好味嘅macarons,見對macarons改觀左之後諗住比多次機會之前試過但覺得似砂糖嘅Paul Lafayet,睇下會唔會改觀而且食過PH之後就會覺得Paul Lafayet嗁macarons真係好平(前者$210/box of 7,後者$110/box of 6),所以今次係見佢價錢相宜,就比多次機會佢啦!同埋係觀塘食完放題好掛住PH macarons但太遠,所以買呢個頂住鋪癮先 同朋友兩個share one box of 6,係店坐低左食,環境其實OK1. Passion Fruit (酸酸地OK,5.5分) (5分係market average)2. Lychee (幾清,而且個樣幾靚,一邊粉紅一邊白,6分)3. Raspberry (同第一次食嘅feelings一
3. Raspberry (同第一次食嘅feelings一樣,太甜,5分)
4. Banana Balsamic (太甜,而且味道麻麻,4分)
5. Jasmine (最清最好味呢粒,6.5分)
6. Rose (同第一次食嘅feelings一樣,甜左D,5分)
Overall speaking,they are too sweet for me,其實Paul Lafayet都叫做半個macaron specialist(點解係半個?因為佢有做其他甜品),但半個macaron specialist黎講,個人覺得佢同non macaron specialist(e.g.我之前去Green afternoon tea set嘅兩粒macarons)嘅出品無太大分別
其實知道佢最出名嘅其實係Creme Brulee,但havent had a chance to check it out yet,再有機會會食佢嘅creme brulee,如無意外唔會再食佢嘅macarons