2018-02-20
今晚去開觀塘同朋友行工廈~行完諗緊有咩地方醫肚果陣朋友介紹有個地方岩晒好食, 岩我男友, 同埋抵食三原則~佢就帶左我去搭船去西灣河食平時都好少行到去碼頭果邊一落船就見到~果然好就我地腳由於我地都算早到, 有近海邊既四人位坐, 望夜晚既海境食~先叫一碟松露枝豆食住等其它燒烤就最岩喇~松露味香,食落豆味又會出番黎唔會得是但一隻味, 唔錯~之後就開始正餐燒肉喇~呢度既爐主要係比你KEEP住熱既, 底係熱石, 師傅燒完連爐拎上黎, 唔洗自己燒~調味方便師傅都好講究, 因為我地落單一次過落左雞豬牛乜都有, 侍應上菜果陣同我地解釋話會上一D肉味冇咁濃既雞肉先~如果有人叫酒叫得多既佢地都會相應咁調得濃味少少燒雞翼用香脆嫩滑四字形容非常貼切, 鹽燒燒得好正~中間果串係燒豆腐~ 出面比較少見豆味香, 汁燒得好好食, 唔怪得之同肉差唔多價串雞係雞腿肉串~除左少少汁燒令佢非常香口夠味之餘, 上面果一小塊雞皮簡單係每粒雞既靈魂有油香, 燒得微焦又脆, 而且雞皮既皮下脂肪比佢地處理過絕對冇一般雞皮咁油咁邪惡完全係抵食encore首選呀有串燒, 男人就肯定叫支啤啦揀左手工啤 尾瀨之雪~佢話麥味好香唔苦, 唔平得黎
佢就帶左我去搭船去西灣河食平時都好少行到去碼頭果邊
一落船就見到~果然好就我地腳
由於我地都算早到, 有近海邊既四人位坐, 望夜晚既海境食~
先叫一碟松露枝豆食住等其它燒烤就最岩喇~
松露味香,食落豆味又會出番黎唔會得是但一隻味, 唔錯~
之後就開始正餐燒肉喇~
如果有人叫酒叫得多既佢地都會相應咁調得濃味少少
燒雞翼用香脆嫩滑四字形容非常貼切, 鹽燒燒得好正~
中間果串係燒豆腐~ 出面比較少見
豆味香, 汁燒得好好食, 唔怪得之同肉差唔多價
串雞係雞腿肉串~
完全係抵食encore首選呀
有串燒, 男人就肯定叫支啤啦
揀左手工啤 尾瀨之雪~佢話麥味好香唔苦, 唔平得黎值得一試~ 出面唔多見咁
跟住既係椎茸同大蔥赤雞腿肉串~
菇係平時其它鋪都會有得叫既野, 不過佢地燒得唔乾身, 加上菇香又係好好食
大蔥雞既雞比起雞腿冇咁嫩, 有咬口少少唔會太韌, 加埋大蔥係另一種風味~
紫蘇免治雞肉棒+蛋燒汁~
免治雞肉加上平時少見會混入其中既紫蘇, 係濃厚肉味入面加左d清新既感覺~
就咁食都好滿足, 所以我係直接食左隻蛋當另一味既
另一樣最想encore既野就係上面既燒豬五花~
呢d又係明知佢有脂肪, 但係又燒得真係好香好好食, 豬味濃, 邪惡得黎都要再食既野
隔離既露荀豬肉卷就相比起黎清好多, 肉味同荀味每樣一半咁, 唔會成口肉
第一輪最後既係牛舌同安格斯牛肉~
牛舌完全係我同朋友既至愛~有咬口唔會太韌, 少少椒香加上牛舌味冇得輸
男友就對安格斯牛好滿意~完全冇根唔韌又濃牛味, 唔洗叫到和牛已經好正下次再試下和牛會有幾震撼~
第二輪既新食物係侍應推薦既墨魚腸仔波~
真係粒粒充滿墨魚, 汁燒墨魚既香加上腸仔波既賣相, 幾新奇好食~
結果朋友同自己都係忍唔住搶食
最後係朋友與我的甜品, 傳統蕨餅~
煙韌得黎加上黃豆粉非常岩味~同日本食到既真係冇咩分別
食完慢慢行番去坐車消化下, 已經諗定下次要叫咩試下同ENCORE
絕對會再黎捧場