2009-05-10 27 views
本人第一次黎呢間的, 但兩老係到飲過, 話唔錯所以決定黎呢到飲茶, 有人搵位真係天下間最好既事了以前去開一間潮州酒樓的----沙田的興城, 不過已經結業良久, 只係去過潮樓呢d大集團的潮式酒樓炸油裸always is my favour dim sum, 甜點來的, 感覺不太油, 也不是太甜, 很好, 只是細左小小蝦餃個皮幾薄的, size也ok, d蝦肉是爽口的, 但個皮就是不能合上口, 有一隻的蝦肉係走左出來的, 成隻散左, 咁樣樣黎到其實感覺真係幾差的, 好在食落去之後係好食條氣先順返叉燒腸很少叉燒的一碟腸, 但d腸粉又幾滑喎, 只不過真的少了點叉燒而已豬肚湯我地唔想要咁多枝竹的, 想要多幾塊豬肚, 成碗野得3舊, 不過味道亦是不差的白肉+青瓜仲以為會分開肉還肉, 瓜還瓜的, 原來outcome是d肉包住d瓜, 佢個source望落不是平時食開蒜泥白肉的source, 是有點點的豪油feel, 但食落是很重的蒜味, 出呼意料的不錯 (source已淋左面) 炸饅頭呢個做得很不錯, 炸得外脆而內是鬆軟非常, 加上 condensed milk, 回味無窮 (本人食過成個都是硬的炸饅
本人第一次黎呢間的, 但兩老係到飲過, 話唔錯
所以決定黎呢到飲茶, 有人搵位真係天下間最好既事了

炸油裸

蝦餃

叉燒腸

豬肚湯

白肉+青瓜

炸饅頭
呢個做得很不錯, 炸得外脆而內是鬆軟非常, 加上 condensed milk, 回味無窮 (本人食過成個都是硬的炸饅頭)

粉裸
唔係好記得係點, 食個時講緊電話....哈哈哈

清湯牛腩
湯就一般了, 不是清的, 有很多的肥脂浮面, 牛腩也不多, 但好似有牛筋的, 不過唔sure, 蘿蔔也煮得很soft, 但不會建議點這個食品

沙爹牛河
炒得幾出色的沙茶牛河, 一上table香氣已經係撲住我個鼻, 帶點點的花生味, 有少少少少的spicy, 其實食落去味就不是太濃, 很久也沒有試過食這麼美味的沙茶牛河了

上湯鮮竹卷
我無食到, 所以唔知好食與否, 湯是白色的

total $320, 4個人, 叫了咁多野, 食到咁飽, ok啦,
有不錯的dim sum, 有不錯的環境, 不是太嘈的酒樓, 只是有點點的迫而已
雖然今次食的都不全是潮式 dim sum, 但今次食詔的潮式 dim sum 真係做得不差的