2013-01-20
又係柴娃娃, 一班老友去食 brunch 的日子.一個月前已經 book 好枱, serve 食物時間為 11:00AM - 2:30PMBrunch Set $508 pp, 加香檳/紅白酒 $668 ppHSBC platinum visa card 有 15% OFF頭盤可選餐湯或 Buffet Bar, 我想(小弟愚見)沒有人會選餐湯吧.Buffet Bar 食物款式並不是很多, 但每款嘅質素一啲都唔弱,對於重質不重量的我們來說, 絕對是一件好事.不續一介紹, 只講幾款(1) 生蠔, 一開始有四款選擇, 去到後期有兩款沒有再提供, 但又另添一款新的.所以前後食咗五款蠔, 非常滿足. 最緊要係長期供應, 沒有冷場, 至於味道, 有爽口的, 有重海水味的, 有creamy的, 適合不同喜好人士.(2) 海鮮冷盤, 有龍蝦, 龍蝦仔, 長腳蟹, 凍蝦, 翡翠螺不是每樣都有吃, 龍蝦肉爽, 凍蝦鮮甜, 翡翠螺夠大隻(3) 熟食, 約莫有十數款, 亦都是選擇性來吃炒滑蛋 - 真係簡單得嚟又超好食, 夾埋一坐底就送上的熱辣辣麵包一齊食, 更加一絕蟹撻 - 細細件, 一啖一件, 蟹肉填滿整個
對於重質不重量的我們來說, 絕對是一件好事.
不續一介紹, 只講幾款
不是每樣都有吃, 龍蝦肉爽, 凍蝦鮮甜, 翡翠螺夠大隻
(3) 熟食, 約莫有十數款, 亦都是選擇性來吃
蟹撻 - 細細件, 一啖一件, 蟹肉填滿整個撻, 鮮味
鵝肝 - 即煎, 沒有筋, 甘香, 外脆內滑
焗蠔 - 有兩款, 芝士焗及蒜蓉焗, 個人認為蒜蓉焗蠔比較出色 (雖然我係芝士控)
(4) 主菜, 每人可以從餐牌上選一款, 當中有一款係"是日一炭燒"
炭燒牛柳, 朋友點的, 切了一件吃, 肉汁豐富, 肉味濃郁
濃湯煮海鮮, 鮮味十足, 但那一件魚扒就略遜一籌
燒牛扒, 如果有得再揀 (而你又是肉類控), highly recommend 揀"是日一炭燒"
因為不論肉味,肉汁,甚至整體味道都十分一般 (有少許失望)
(5) 生果甜品盤, 食完哂, 侍應會送上一客, 有生果, 雪糕, 甜品
賣相十分吸引
(6) 酒類, 如果加$160可於餐牌上的酒類任飲,
有香檳, 白酒, 紅酒, 朱古力酒, 及啤酒
我只飲了香檳及bailey, 香檳果味不重, bailey濃而不甜
唯一要投訴, 侍應 refill 啲酒相當慢, 有時甚至叫佢 refill 都要等好耐
我都已經不是倒酒入肚嗰啲人, 呢一點係服務分上足足扣了一分
吃飽喝醉吹吹水, 三小時多 (接近四小時) 的歡樂聚會就此完結.