Restaurant: Sake Bar CHU CHU
Terms & Details:
✒懶人先睇總結.❀食物:燒鳥都好有炭香味,性價比超高🥹 仲有sake freestyle!留下budget + 想飲幾款,等唎酒師幫你安排🍶❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~❀環境:以吧枱為主,另外都有table位置。想自摺又得,想傾酒又得🤣❀價錢:2人埋單 $2,015.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.Sake bar固然酒款多,有唎酒師在場介紹酒款,但估唔到嘢食都咁高質🥹 串燒採用炭火燒成,外脆內Juicy仲有淡淡炭香,真心贏咗好多香港專食燒鳥嘅店🥹!.🎈佐酒小菜 ($38/1)落座無耐就會上前菜,係超打卡able的招財貓Monaka最中餅。每日餡料會有機會唔一樣,當日的是蟹肉沙律,配搭底下的紫薯蓉~.🌟推介幾款必點小吃🌟.🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)燒油揚本來我已經好中意,因為外面會燒到好香脆~ 呢一款上面更配搭了芝士明太子,芝士味非常香濃,好適合下酒!.🎈炭火燒鳥店員介紹店內的燒鳥採用新鮮雞肉,以備長炭燒成。真係款款都做到雞皮香脆,中間Juicy😍 Happy Hour $128/5串性價比超高!👉 雞皮 ($38)

✒懶人先睇總結
❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~

❀價錢:2人埋單 $2,015
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈佐酒小菜 ($38/1)

🌟推介幾款必點小吃🌟
🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)

🎈炭火燒鳥

👉 雞皮 ($38) 大推👍👍👍
👉 雞腸 ($48) 比較少見,一樣係超香脆👍
👉 手羽先 ($48) 一份有齊雞翼雞髀👍
👉 自家製免治雞肉棒 ($48) 新鮮製造👍
👉 雞胸軟骨 ($38)
👉 雞頸肉 ($38)
👉 雞尾 ($38)
👉 紫蘇菜雞胸肉 ($48)
👉 雞髀肉 ($38)
👉 雞肩肉 ($48)
🎈燒馬友一夜干 ($198)

必點推介好適合送酒🍶 份量超大但冇平時食嘅一夜干咁乾,咸香得嚟有點油份,餸酒一流食極都仲有咁🤣
🎈牛油烏賊肝醬炒魷魚 ($78)

用肝醬炒所以超香,牛油味道都非常突出,適合餸酒~
🌟Sake 篇🌟
每人口味都唔一樣,可以參考一下~ 冇idea的朋友建議選擇sake freestyle,圈起你想試幾多款、budget及喜歡的口味,之後就可以交比專業唎酒師幫你諗!

🎈江戶開城 純米吟釀 雄町 ($68)

江户開城係東京唯一酒造,做古代江戶前風味。呢一款味道都係酸同輕,好適合配搭漬物 starter~
🎈雨降水酛ささにごり ($88)

一款神奈川縣的濁酒,見到仲有酒粕係入面。飲落會有少少乳酸感同碳酸感,同樣好
適合配搭前菜🍶 我個人來講比較中意呢一款
🎈LIBROM 香港限定 大檸樂($98)

店內限定的 Craft Sake,唔講完全feel唔到係sake🤣 釀造過程中加入了青檸同可樂,味道幾創新,不過你問我的話都係中意傳統sake
🎈雨降 12年匿藏 吟釀 ($98)
經過十二年低酒熟成的清酒,帶少少酸味。適合配店內主食、內臟比較濃味的食物。
🎈WAKAZE Orbia ($118)

一倒出嚟就見到呢一款的顏色偏紅,我都係等一次見。唎酒師介紹呢一款sake採用了高溫山廢技術,釀造完成後更加係放入紅酒桶熟成,所以酒體會有淡紅色。飲落有種焦糖同堅果嘅味道。有少少似之前係sake mura篇介紹過的熟露枯,我會稱呢款為熟露枯的入門版!
🎈神動小鳥のさえずり純米吟釀 ($78)

最後就試了米香味超突出的小鳥,試完凍飲後唎酒師幫我哋溫熱,試吓凍飲同熱飲有乜分別。溫熱後嘅小鳥米香味更加突出,酒體更加厚身。冬天飲的話應該會好鍾意😋
🎈枝豆 ($48)
🎈燒鱈魚干 ($48)
🎈螢光魷魚沖漬 ($38)
🎈日本李節蠔 ($78)
🎈榮螺 ($58)
🎈白鱔 ($68)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking/社交平台
👉優惠:
🔹 Happy Hour 2選1優惠 (每日的8點前埋單)
$128/5串炭火串燒 or Sake買一送一
🔹 平日8點後8折