2023-02-07
元朗5大特色泰國菜館之一, 薄荷葉就係元朗體育館對面, 係間提供泰國菜嘅半開放式酒吧, 天花掛滿七彩既民族風吊燈, 周圍都有泰國掛畫, 整個環境好靚, 好有泰式既風情, 仲有室外同室內座位, 但不會嘈吵, 好chill好relax, 真係好泰國feel。我哋七點到, 都差不多全場滿座。一坐低就上咗碟有機前菜$12比我地, 有青瓜🥒同蘿蔔🥕, 酸酸甜甜, 好開胃呀!自家制炸蝦🦐餅 - $88蝦餅整得好有心機, 個個都炸到外皮金黃酥脆, 加上飽滿彈牙嘅內餡, 點泰式辣醬食就最啱。廚師特色蝦醬炒飯 - $138呢個飯真係打卡一流, 上面有塊魔鬼魚炸脆片, 用竹籤串住幾隻蝦🦐, 個飯賣相好正, 食之前將啲蝦拆下, 然後將嗰塊魔鬼魚炸脆片整碎, 將辣醬🌶️, 蝦米仔, 青瓜絲🥒, 紫洋蔥絲, 辣椒粒🌶️, 青木瓜絲撈埋🥢一齊食, 炒飯炒得鑊氣又香蝦醬味。撈埋一齊食口感豐富。馬拉盞炒通菜 - $78通菜炒得青嫩🥗, 一啲都唔老, 辣味適中, 香味好濃旭, 通菜配埋馬拉盞炒真係絶味!黃咖喱豬 - $118 + 薄餅4塊 🍕- $55咖喱一啲都稀, 都幾濃稠, 不辣帶少甜味, 仲有啲椰奶味, 豬肉片超多。
自家制炸蝦🦐餅 - $88
廚師特色蝦醬炒飯 - $138
馬拉盞炒通菜 - $78
黃咖喱豬 - $118 + 薄餅4塊 🍕- $55
薄餅好香同埋鬆化, 仲熱熱地, 薄餅唔算太油, 夾埋咖喱食好正。
椰青 - $50
椰青水好甜, 仲有好多果肉。
石榴 - $35
石榴汁🍹唔會話好甜, 好香石榴味, 飲落去仲飲到有少少果肉!
餐廳有好多特色啤酒,氣氛好適合一大班朋友飲下野。無論假日定平日來就如與家人來了一個遊泰小旅行, 倍感寫意。😎