2011-08-02
三點零去到索罟灣條海鮮街, 諗住hea住等搭16:05班船走, 路過呢間酒樓, 阿姐很好笑容地sell我地一行3人, 其實我仲未餓, 不過見平平地可以攝下時間好過喺碼頭吽啦, 於是黎個seafood tea.3人餐$238, 冇加一茶芥, 好抵!- 蒸鮑魚或扇貝 - 因為非繁忙時間, 所以可以配搭2隻鮑魚1隻扇貝咁蒸, 唔洗獨沽選蒸一款, 我食既係鮑魚, 好好味啊, 平時喺酒樓食果d蒸鮑魚都係硬身冇鮮味, 佢呢度係有鮮味又爽脆, 扇貝亦好新鮮, 讚!- 白灼蝦(10兩) - 有蝦味既蝦, 好多時都只食到食之無味既白灼蝦, 有驚喜- 蒸魚(盲槽) - 好多時養魚食落都冇味, 呢條魚有魚味, 但就蒸過左少少火, "鞋"左d d, 但係可接受既- 腐醬通菜 - 一般- 米粉 - 本來係白飯三碗, 但因為未餓, 阿姐主動建議我地轉做一碗大米粉, 湯底都幾好味啊- 餐仲包3罐汽水是日因為本來預測有狂風驟雨最後天朗氣清, 所以南丫島相對平時既假期少人, 加上又係tea time, 我地坐到張海邊位, 超嘆, 望住海食seafood tea, 人生一樂也! 酒樓姐姐sell我地時知我地趕船, 亦承諾
3人餐$238, 冇加一茶芥, 好抵!
- 腐醬通菜 - 一般
- 餐仲包3罐汽水
是日因為本來預測有狂風驟雨最後天朗氣清, 所以南丫島相對平時既假期少人, 加上又係tea time, 我地坐到張海邊位, 超嘆, 望住海食seafood tea, 人生一樂也! 酒樓姐姐sell我地時知我地趕船, 亦承諾菜式會5分鐘內上枱, 一定趕得切搭船, 條魚係over 5mins先上到, 不過可接受既, 咪邊食其他邊等囉, 好好服務, 酒樓姐姐滿分笑容, 讚!