2007-05-02
30-4-2007 1948都有一段好長時間冇同食友一齊家常便飯,加上明日又係假期,放工後拿拿聲換衫黎,地點在大馬路一條,冇難度。到達時只見「英文聆聽之王」忙緊工事,我就環顧四周,絕對是一般酒樓的格局及服務水準。點菜由主持人負責,一行15人連久未露面的「資料庫」亦好似我咁上曬水。我地共叫了9樣菜式,平時應該係double計,不計好味與否,食係其次,增進大家友誼及感情重要過一切。未食野先黎半打啤酒,平平地叫10蚊3枝燕京啤酒,等左好耐都未有,叫待應追一追單,佢就有少少悔氣說好多野要跟,預左黎就預左有咁既回應,啤酒味稍為淡些少,亦冇可能好有expectation。唔知係唔係驚左我地,今轉及加碼時,佢地放左係「606及610」後面都唔出聲。菜式陸陸續續上檯,第1味是預訂兼幾乎絕跡的懷舊菜鴨掌包,又叫鴨腳包,材料有鴨掌、鵝腸、叉燒、雞肝,材料已是預先整熟,用鵝腸包住其他材料,然後加上加左料既叉燒醬醃製,再囉去燒,味道我覺得可以再濃些少,畢竟唔係話食到就食到,也算是滿意之作;第2味是打孖上既冬瓜盅湯,配料有冬菇及菜頭等等,味道清新,適合溫暖及炎熱的天氣飲,自己也少有的飲了兩碗。第3味是老少平安,
菜式陸陸續續上檯,第1味是預訂兼幾乎絕跡的懷舊菜鴨掌包,又叫鴨腳包,材料有鴨掌、鵝腸、叉燒、雞肝,材料已是預先整熟,用鵝腸包住其他材料,然後加上加左料既叉燒醬醃製,再囉去燒,味道我覺得可以再濃些少,畢竟唔係話食到就食到,也算是滿意之作;第2味是打孖上既冬瓜盅湯,配料有冬菇及菜頭等等,味道清新,適合溫暖及炎熱的天氣飲,自己也少有的飲了兩碗。第3味是老少平安,亦即是豆腐蒸鯪魚肉,繼冬瓜盅湯的一味清淡可口的菜式,如用高身碟蒸,大太舊入口更佳;第4味是去飲指定菜式之一:炸蟹拑,炸得好熱,裡面還有少少蝦味,點少少醋減少熱氣。第5味是另一味懷舊菜:富貴龍鳳球,龍即是蝦,鳳便是雞肝,蝦開邊後,包著雞肝,然後貼少少生粉去炸,而個汁係沙律汁,裡面加了檸檬汁,我覺得幾酸,但好醒胃,而富貴既意思係伴碟的西蘭花。
第6味係蛋白炒魚肚,佢炒得剛剛好,唔會太老,魚肚少左的,食到最尾先有;第7味亦係懷舊菜之一的代表:御廚雞,將糯米等材料包入去雞項裡,上色後攞去炸,雞本身唔肥,裡面的材料少少濕得來亦唔肥,亦是食得過的菜式;尾二一味是蝦仁炒蛋,蛋炒得剛剛熟,亦唔會俾人還有蛋王汁留係面上,至於蝦仁,唔夠其他食友快,以至冇得食,唔緊要,最緊要happy;最後上場便是花膠筒扒生菜,汁主要是蠔油打底,蠔油夠味及唔會一味得個鹹字,不錯。
同場加映白飯數碗,亦少有食兩碗,待應的服務由頭開始時唔掂,到埋尾時的中規中矩。從第1次出來至而家的聚會一定唔夠你地多,但叫白飯對自己來講亦是第1次。埋單每位150蚊。菜式味道及賣相不算突出,平凡中顯見平淡。如不是為現在及將來兩餐(工作),或者還要死硬派般要求多花款及好味的你追我逐形式,甚至要人頭落地/趕盡殺絕,千其唔好黎,一定令到閣下大失所望,畢竟好多人連兩餐都得不到溫飽,俾你得到最後為又要恨恨地付出代價,值得嗎?