2014-09-24 1125 views
食懷舊菜既紫荊閣,酒樓格局坐位舒適,我地一行10 人點左花枝片炒西蘭花 不錯雞蛋焗魚腸 魚腥僻得好, 蛋出面夠脆入面夠滑, 配胡椒粉正叫化雞 打蘭出面用泥包住既雞, 入面雞肉比較鞋但好入味,有一種燒焦既泥味, 幾特別.!蜜桃骨 蜜桃汁酸甜開胃, 骨夠爽口臘味炒芥蘭 臘肉醃得好, 芥蘭新鮮富貴龍鳳球 蝦肉包住雞肝再林上沙律醬,吾錯金錢雞 叉燒,雞肝,肥豬肉一齊串住黎燒,好香蜜糖味之餘,肥豬肉同叉燒既油混為一體,係邪惡又好味之選大良野雞卷 爽口既肥豬肉包住粉狀口感既咸蛋皇炸,兩者中和,食茖吾肥膩茄汁花枝蝦 用花枝片釀入大蝦入面再用茄汁整成, 手工菜之一,花枝同蝦一齊鮮味一齊MATCH, 配茄汁中和味道既單一百鳥歸巢 一個用麵粉做成既器皿(可以食)上面放住吾同既材料,好似西蘭花,炸魚蛋, 黃豆,鵪鶉蛋等鴨掌包 用鵝腸包住鴨掌 叉燒, 雞肝,充滿住蜜糖香味之餘,口感富有粉,爽,同硬既口感,幾得意食左甘多都係每人200 算幾抵
食懷舊菜既紫荊閣,酒樓格局坐位舒適,我地一行10 人點左
花枝片炒西蘭花 不錯
雞蛋焗魚腸 魚腥僻得好, 蛋出面夠脆入面夠滑, 配胡椒粉正
蜜桃骨 蜜桃汁酸甜開胃, 骨夠爽口
臘味炒芥蘭 臘肉醃得好, 芥蘭新鮮
富貴龍鳳球 蝦肉包住雞肝再林上沙律醬,吾錯

食左甘多都係每人200 算幾抵
百鳥歸巢
2012-10-09
茄汁花枝蝦
2012-02-29 525 views
從好友facebook裡得知這兒快將結業,甚感詫異。想不到老店也要在歴史的巨輪中被淘汰,真是可惜.....此時忽然想起多月前在這裡的一個早茶點心聚會,唯有在此在這兒寫它一筆,以表紀念....在這裡吃晚飯就吃得多,早茶點心卻只是第一次。不過,這亦是最後的一趟了....一行五人連埋小友,叫了很多點心,多得差不多要打包,肚子也被塞得滿滿的....先來碗皮蛋瘦肉粥連薄脆。師傅味是重了些少,但綿度卻甚充足。皮蛋粒差不多與米花"溶"在一起,瘦肉絲也頗夠鹹香....煎鯪魚餅下油略嫌太重,是十二分的油膩,但肉質卻是夠彈牙....芋頭糕煎出來外脆內軟,甚有功架;糕身內有頗多的芋條,很足料....雞包仔包身鬆軟,但餡內薑末下得太多,多了辛辣之感。小友唯有與之絕緣了麻蓉包現在在尋常酒樓已不常見,一見到便馬上要叫。甜至膩人已是意料中事;麻蓉餡是"起沙"的,這樣吃才過癮。稍嫌蛋黃不起黃油而且太硬....腸粉不算滑而且有黏筷的情況出現;豉油也是下得太多了吧....牛肉肉質太散,且吃不到有太多的馬蹄粒及陳皮香;春蛋燒賣反而不錯 --- 春蛋漲卜卜很飽滿,底下的啄豬肉是半肥瘦的,入口滑溜....千層糕又甜又軟熟,而且

....

。稍嫌蛋黃不起黃油而且太硬....

牛肉肉質太散,且吃不到有太多的馬蹄粒及陳皮香
千層糕又甜又軟熟,而且真的下足豬油去搓,香氣撲鼻,絕對是難能可貴,可遇而不可求的古早之味
;相反菜苗餃就完全不行 ---- 餃皮黐笠笠又"散修修",餡內菜啄得不夠細碎又多根....
一向都覺得這裡的東西水準是"比上不足、比下有餘"。相比起同樣做傳統功夫菜的"得龍",水平是低了一個檔次。不過鑑於做這類菜的店子實在是買少見少,現在得悉老店要結業,心裡還是帳帳然的
....
$60 (Breakfast)
2011-02-24 270 views
下午二點先到...去到本來話冇位最後都比左位我地.. 桌同桌都幾逼 (酒樓呢計)叫左大量舊式點心.. 唔全部講喇.. 特別D 既都係所有舊式點心如燒賣等~仲有佢既炒野只係29 一碟, 叫左炒牛河超大碟.. 仲抵過隔離街既茶餐廳.. 勁..SERVICE 係0, 全場冇人換過水全程都係自己去拎.. 算吧, 舊式酒樓就有舊式做法..大家想食舊菜既可以一試.. 味道唔差既...
下午二點先到...

SERVICE 係0, 全場冇人換過水全程都係自己去拎..

算吧, 舊式酒樓就有舊式做法..

大家想食舊菜既可以一試.. 味道唔差既...
2011-02-19
2010-12-24 164 views
同屋企人落街食飯所見所聞,八寶鴨:見網上推介,就叫隻食下...賣相正,有蓮子、、薏米、汁濃味香,正正正咕嚕肉又唔係網上講得咁好...粉太厚..又硬....全碟至好味的只係舊菠蘿. 蕃茄牛腩牛腩夠淋,蕃茄鮮...出奇地好焗魚腸 - 一香,焗得好脆 ..美味
同屋企人落街食飯所見所聞
,八寶鴨:
咕嚕肉
又唔係網上講得咁好...粉太厚..又硬....全碟至好味的
只係舊菠蘿.

蕃茄牛腩
牛腩夠淋,蕃茄鮮...出奇地好
焗魚腸 - 一香,焗得好脆 ..美味
2010-05-06 59 views
來得這兒開飯,主打自不然是一系列的懷舊菜。趁着為外父大人賀壽之際,到來大啖一下偶一為之的古早味,實樂事一樁也....說到吃懷舊菜,除了這裡之外,SPK的得龍當然亦是翹楚之一。其中的金錢雞、野雞卷及鴨掌包更是兩者皆有得供應,吃過後很自然就會對兩者作出比較。究竟誰勝誰負 ? 且看小弟來分解一下吧.....這夜先打頭陣的是金錢雞拼野雞卷。冰肉、义燒件及鳳肝是前者的主要組成部份,這裡的出品自然亦不缺。但很可惜的是,這兒弄的冰肉只一味得過"肥"字,卻亳無爽口之感,入口自是一片油膩了;义燒是死硬實的,吃得人大皺眉頭;鳳肝是三者中較像樣的,可用"甘、香、軟"三個字去形容。不過很不幸的,如此高質素的鳳肝,卻被其餘的配料拖跨了,可惜,可惜.....單論這一味,得龍的水準是無可匹敵的,堪稱全港最佳.....相反野雞卷卻是另一個景致 ---- size比在得龍吃到的較大份,猶如一顆放大了的棋子餅。炸得外層金黃香脆不油膩,夾在中層的火腿粒很有鹹香,與肥豬肉散發出來的脂香混在一起,實在是妙不可言。這個弄出來的水準,比得龍的可說猶有過之呢....跟那金錢雞件一樣,鴨掌包內的大粒义燒同樣是又乾又韌的,但肝膶件卻又是
....

;义燒是死硬實的,吃得人大皺眉頭
;鳳肝是三者中較像樣的,可用"甘、香、軟"三個字去形容
。不過很不幸的,如此高質素的鳳肝,卻被其餘的配料拖跨了
,可惜,可惜
.....

單論這一味,得龍的水準是無可匹敵的,堪稱全港最佳.....

。這個弄出來的水準,比得龍的可說猶有過之呢
....

跟那金錢雞件一樣,鴨掌包內的大粒义燒同樣是又乾又韌的,但肝膶件卻又是甘香鬆化,算是打了個平手。但外層用來包裹的腸衣卻有點過韌,蜜味亦覺不足。這一道東西,又是得龍稍勝一籌了....

茄汁花枝蝦是另一道古早味菜式。在新鮮中蝦肉內釀入花枝片,的確是一道失傳手工菜。用竹韱穿起來一串串奉客,吃起來甚方便。蝦肉經先炸後燒,再打上一個茄汁獻。蝦肉尚夠爽甜,內夾的花枝片亦不韌,但吃後總覺兩者無論在入口質感及味道上是有些不太合襯,看來還是將兩者分開來烹調會適合些;茄汁酸香撲鼻,與蝦倒是十分相配,猶如在吃茄汁燒蝦的變奏版....

要吃懷舊菜,怎少得了雞蛋焗魚腸 ? 吃進口只覺魚腸甘而不苦,蛋香及陳皮香撲鼻而來;表層焗炸得又香又脆,脆身的油條件對此自然是功不可抹的
。老實說,吃過為數不少地方的焗魚腸,以這兒的及深水埗耀東街排檔強記的做得最好....

沒有被攝入鏡頭的薑汁芥蘭就不過不失。薑汁可以再下多一點,重手一些,而且份量真的是少得可憐
,但可取的是店方選取了最爽嫩的蘭芯,吃得自然過癮
....

八寶鴨本應要預訂的,但三叔臨時要求加碼,侍應嬸嬸竟又說有得order,那就來半隻吧。吃落只感無論是鴨肉抑是懷內的蓮子及薏米等都是淡而無味,那個獻頭又是杰身得像在吃漿糊的,實是不吃也不可惜....

既吃了鴨,雞自然亦要出場了
。對時下的雪雞已沒有多大信心,大都是徒有厚肉但卻味淡如水之輩,面前的這例牌貴妃雞固之然亦不例外。故此只吃了一口便放下箸了
....

生炒骨碟底的甜酸獻汁剩下甚多,明顯的做不到掛醬效果
。進口是特別的酸,用的又不是腩排,豐腴度自然不足。只有一個好處是勝在即弄即吃,外皮炸得甚香脆.....

不算盡善盡美的一道懷舊夜宴。心有不甘,另擇個日子到得龍大吃一頓,這才心滿意足
。此乃後話是也
....
$150 (Dinner)
2010-04-21 268 views
隨著城市發展,很多歷史建築、事物、甚或技術都逐漸被埋沒在時代巨輪下。近年雖有不少市民或團體為保育而戰,但大多數人仍然到所謂的「集體回憶」失去前才學懂珍惜。食店與食物也一樣,新派菜式推陳出新,但懷舊菜式則因技術失傳或青黃不接而日漸沒落。以往在普通酒家隨處可見的金錢雞,隨著一間又一間的老牌酒家相繼結業,現在還有售的應該屈指可數了。我們今次一行十人,便趁經典懷舊菜還在時,到來紫荊閣一嘗昔日的廣東懷舊菜,緬懷一下六七十年代的傳統菜式。酒家樓面佔了大廈二三樓,位置頗大,裝潢為一般新派酒家格局,座位不太擠迫,光線充足,感覺舒適自在。食物方面,這裡有除了有一般中菜小炒外,還有不少懷舊廣東菜,有些如叫化雞、八寶鴨等甚至要一早預訂。 叫化雞:叫化雞即乞兒雞。店員先把一大件「泥頭」放在小車上,然後交槌仔給我們把泥頭扑開,裡面便是錫紙包裹著的乞兒雞。店員慢慢除去錫紙,內裡還有一層荷葉;再打開荷葉,香氣撲鼻的乞兒雞便現於眾人眼前。雖然店員早已奉上膠手套,準備給我們來個手撕雞,但也先用骨剪分開成較小的雞塊,方便大家食用。乞兒雞雞肉嫩滑美味,而且還留下不少雞汁;而破開雞身,肚裡的餡料還有冬菇、金針、雲耳和瘦肉絲,

叫化雞:叫化雞即乞兒雞。店員先把一大件「泥頭」放在小車上,然後交槌仔給我們把泥頭扑開,裡面便是錫紙包裹著的乞兒雞。店員慢慢除去錫紙,內裡還有一層荷葉;再打開荷葉,香氣撲鼻的乞兒雞便現於眾人眼前。雖然店員早已奉上膠手套,準備給我們來個手撕雞,但也先用骨剪分開成較小的雞塊,方便大家食用。乞兒雞雞肉嫩滑美味,而且還留下不少雞汁;而破開雞身,肚裡的餡料還有冬菇、金針、雲耳和瘦肉絲,全部均滲滿濃郁雞汁,非常入味。最後我們連雞皮也不放過,不到五分鐘便把整隻雞消滅了!

懷舊八寶鴨:八寶鴨整隻「睡」在芡汁上,旁邊還有伴碟的小唐菜。店員有禮地等我們拍完照,便拿起刀叉把八寶鴨切開,內裡的餡料包括蓮子、蛋黃、冬菇、薏米、栗子等便破肚而出。八寶鴨的鴨肉雖不算太嫩,但味道香濃;而汁料並沒有坊間的那麼重味,所以雖然配上的全是飽肚的食材,但也不算膩。唯一美中不足的就是芡汁太多,但整體也不錯,值得一試。

鴨掌包:另一懷舊菜式,亦是這裡的招牌菜。先解構一下鴨掌包,以鴨掌為中心,鋪上叉燒及雞肝,最後以蜜汁燒香的鵝腸包裹著,一隻切開四小件便成。賣相討好,入口時發覺最外面的鵝腸有點硬,但咬開後的半肥瘦叉燒及雞肝綿軟香口,鴨掌較有咬口但份量相對少,沒有影響整體的口感,但要小心較細小的碎骨。鴨掌包味道雖好,但畢竟整件都是肉及內臟,不能多吃吧。

富貴龍鳳球:龍鳳球為昔日飲宴菜式,平日較少機會吃到。龍鳳的「龍」是蝦仁,而「鳳」則是雞肝;把蝦仁捲著預先燒好雞肝片,炸熟後再以沙律醬回鑊,最後灑上芝麻便成。單單是製作過程也充滿誠意,但味道也成正比;蝦仁與雞肝味道出奇地配合,而沙律醬汁正好中和過多的油膩感,實屬推介之作。

魚腸焗蛋:賣相與坊間的雞蛋焗魚腸無大分別,但魚腸份量十足,而除了魚腸和雞蛋外,這裡還加入了魚肝,令菜式更加甘香味美。原汁原味最出色,如怕魚腥味的朋友也可略加些胡椒粉,但無論如何也要趁熱吃吧。

百花釀蟹拑:蟹拑大大隻,炸成金黃色,賣相十分吸引。上檯後拍完照才起筷,但咬開蟹拑仍熱騰騰,而且全用上蝦膠,不像坊間混入大量粉頭魚肉,口感極佳之餘,也吃得出蝦蟹的鮮味。

桂花炒瑤柱:即瑤柱炒蛋,再加上銀芽和蔥粒;但整碟盡是雞蛋和銀芽,瑤柱切成細絲而且份量少得可憐。上檯時賣相只屬一般,而味道也不見很突出,是整晚較為遜色的一道菜。

蓮蓉焗布甸甜品點了蓮蓉焗布甸。焗布甸以大碟奉上,整個是鮮黃色,偶有焗成微焦的位置,加上粒粒西米,賣相突出。以湯匙每人一羮,入口除了濃郁奶香還帶著陣陣蓮蓉清香,甜而不膩,味道不錯。

原本想點花膠筒扒時蔬來平衡一下欠缺蔬菜的一餐,但奈何早已售罄。

吃罷整頓懷舊菜,可發現懷舊菜大部份菜式也具有兩個特點:一是製作工序相對繁複,二是經常用上內臟。從前者可知昔日的廚師做菜用心,一絲不苟,務求做到盡善盡美;而後者則反映當時社會生活水準較低,人們物盡其用,不會浪費食材。

對於現今講求效率、講求健康生活的社會,懷舊菜似乎格格不入。但無論如何,也希望這類傳統的懷舊菜館仍能薪火相傳一直流傳下去,不會待它失去了大家才來珍惜吧!

魚腸焗蛋
百花釀蟹拑
桂花炒瑤柱
蓮蓉焗布甸
2010-04-17
$170 (Dinner)
魚腸焗蛋
百花釀蟹拑
蓮蓉焗布甸
2010-01-07 28 views
再向老香港出發 有如上一位食家評語這店子沒什麼裝修且有點殘舊,但清潔企理,地下沒一舊舊既拉圾也沒有粗口送飯既自由行貴客。原來想食失傳鴨腳包 and 荔芋香酥鴨,但見佢二人餐$148包三送一湯仲包茶芥加一,除開每送只係$37,咁平一定要試試睇下係唔係豆腐價錢鮑魚味道。 天麻班骨湯天麻味不重,唔覺天麻既甘苦味,但魚味幾夠,可能魚骨多而且成本輕啦 咕嚕肉咕嚕肉好好味 薄薄一層粉包住半肥瘦肉,肉炸得脆但唔油,汁比較甜唔似用李錦記即食咕嚕汁。聴講好既咕嚕汁......要用山渣餅開水再加五柳同醋,不過佢既肉係半肥瘦而且保持到脆身己經造得好好 魚湯雜菌魚湯味鮮甜而唔鮏,可惜雜菌吸唔到魚湯既鮮甜,食落湯還湯味...菌還菌味...似兩道唔同既送放埋一齊,可能煮得唔夠時間 蕃茄牛腩牛腩唔夠淋。酸既配料可以軟化肉類作為天然鬆肉粉,但有蕃茄同茄汁作配料都幫唔到手,又係燘既時間唔夠啦 糯米飯$25 細細碗,係蒸唔係生炒 (相信而家度度都係蒸) 都算足料,有芋頭粒臘味粒同雞蛋絲,煙韌得來唔油膩飯後仲送糖水紅豆沙,以咁平既價錢係市區晚飯真係無得再要求,只不過食送既份量一般,我情願佢收 $198 但碟碟大些少好過
再向老香港出發

天麻班骨湯
咕嚕肉
咕嚕肉好好味
魚湯雜菌
蕃茄牛腩
糯米飯
飯後仲送糖水紅豆沙,以咁平既價錢係市區晚飯真係無得再要求,只不過食送既份量一般,我情願佢收 $198 但碟碟大些少好過啦

咕嚕肉好味,半肥瘦肉炸得脆但唔油
2010-01-06
$90 (Dinner)
咕嚕肉好味,半肥瘦肉炸得脆但唔油
2009-11-26 32 views
地方比想像中細, 沒什麼裝修, 看樣子還有點殘舊, 但環境也算乾淨企理, 叫人坐下也見舒服. 平日的晚上人客不多, 計算我們在內的也只有數檯, 而看上去也是年長者居多, 我們的加入好像有點兒格格不入二人餐只賣$148, 已包三食送一湯, 見選擇也不少, 三個人就要了這個, 再另加點的應該夠吃脆皮燒腩仔 - 腩仔半肥瘦, 皮脆且香, 單看還以為會比較乾身, 但吃落卻依然嫩滑, 而且也帶鹹香黑椒煎牛柳 - 牛仔柳軟腍但牛味淡, 雖是用上黑椒, 但味道卻偏於甜, 黑椒還是辣辣的才夠香口蒜茸蒸勝瓜 - 勝瓜很的骰的整齊排著, 簡單的用上甜豉油, 蒜茸同蒸, 清新中帶點惹味香茜牛肉羹 - 三個人點二人餐來的當然只有兩碗, 而一向不太好此的我也向朋友取數啖來試試, 芫茜份量下得剛好, 味不濃不淡, 令牛肉鮮味見更出, 而打獻也不會過於重手, 對個人而言很不錯百鳥歸巢 - 再另點的, 在這老飯店賣$128已算是不便宜, 但在這裡不吃鴨腳包, 也總要吃點懷舊菜才似點樣, 記得童年只有在飲宴時才能吃上這個, 看上它不禁有點重遇舊朋友感覺. 材料有鴿蛋, 魚柳, 蝦乾, 松子, 西蘭花等, 很是豐富, 雀

百鳥歸巢 - 再另點的, 在這老飯店賣$128已算是不便宜, 但在這裡不吃鴨腳包, 也總要吃點懷舊菜才似點樣, 記得童年只有在飲宴時才能吃上這個, 看上它不禁有點重遇舊朋友感覺. 材料有鴿蛋, 魚柳, 蝦乾, 松子, 西蘭花等, 很是豐富, 雀巢炸得香脆不油膩, 吃完後覺賣這價越對可接受

西瓜汁 - 落單十多分鐘後還未來, 再三催促下解釋原來是即叫即搾. 西瓜汁味清甜起沙, 應沒有下過糖水, 甜味來得自然
脆皮燒腩仔
真的即榨鮮西瓜汁
  • 蒜茸蒸勝瓜
  • 百鳥歸巢
2009-06-06 16 views
舊式酒樓,之前同屋企人飲過茶幾好食,星期五再試晚飯,3個人叫左二人套餐 ($148)+鴨掌包 :鴨掌包 - 幾得意既懷舊菜但d肉太實啦!古法海上鮮 - 整之前show條魚俾你睇,有誠意! 條魚整得唔錯!咕嚕肉 - 好食! 醬爆茄子 - 簡簡單單,亦好味!湯個套餐包3送一湯都幾多選擇,冇咩花巧但見功架,一班中年伙計招呼又唔錯。不過位置有d唔就腳,可能因為咁所以星期五都唔滿啦!難得有間實實在在提供好食物既餐廳,定會繼續支持!
鴨掌包 - 幾得意既懷舊菜但d肉太實啦!
咕嚕肉 - 好食!
醬爆茄子 - 簡簡單單,亦好味!

難得有間實實在在提供好食物既餐廳,定會繼續支持!

$70 (Dinner)
  • 咕嚕肉,海上鮮
2009-02-27 18 views
前晚阿姨想吃特別點的廣東菜,我便想起紫荊閣. 要算紫荊閣跟鳳城還是我最愛的懷舊廣東菜!! 七點到竟然是第一檯!!!??? hmm...經濟真的這樣差嘛?? 說實心裡有點擔心. quality會跟從前一樣嘛? well.反正來了.還是吃了才算.三個人其實真的沒甚麼選擇.想吃雞蛋焗魚腸,八寶鴨,但怕三個人真的吃不下.Waiter便介紹ニ人精選餐...三一湯送甜品. 每款都有不下十種選擇. 就這樣我們點了例湯菜干豬肺湯.菜浦海上鮮.咕嚕肉.清炒涼瓜.再加兩件鴨掌包.阿姨還點了馬交咸魚肉餅煲仔飯.鴨掌包: 熱上蜜汁燒鵝腸,包著半肥瘦叉燒,綿綿的雞肝和相比下比較少的鴨掌.還是十分野味.湯菜干豬肺湯: 清甜.豬肺也洗得很乾淨.沒有'ugg'味.菜浦海上鮮: 活生生的先給我們看看斤量才拿去蒸.新鮮~咕嚕肉: 酸甜度剛好.不會太多炸粉.肉質軟硬適中.也沒有一大口肥肉.雖然不算突出,但算是少有酒樓能做到平均的水準!!清炒涼瓜: 脆口涼瓜. 清!最仲要是少油!馬交咸魚肉餅煲仔飯: 肉餅很moist.煲仔飯也做到軟硬適中且略略有飯焦.ニ人份量足夠四碗飯.唯獨咸魚質感似梅香多過馬交...甜品: 紅豆沙或蓮子雪
三個人其實真的沒甚麼選擇.想吃雞蛋焗魚腸,八寶鴨,但怕三個人真的吃不下.Waiter便介紹ニ人精選餐...三[食送]一湯送甜品. 每款都有不下十種選擇. 就這樣我們點了例湯菜干豬肺湯.菜浦海上鮮.咕嚕肉.清炒涼瓜.再加兩件鴨掌包.阿姨還點了馬交咸魚肉餅煲仔飯.

湯菜干豬肺湯: 清甜.豬肺也洗得很乾淨.沒有'ugg'味.
菜浦海上鮮: 活生生的先給我們看看斤量才拿去蒸.新鮮~

清炒涼瓜: 脆口涼瓜. 清!最仲要是少油!
甜品: 紅豆沙或蓮子雪耳糖水.
每碟的ニ人份量比較少,但對於我們'一個墟'要吃完三[食送]一湯+小吃+煲仔飯+甜品.著實足夠有餘.太滿足了!! 雖然經濟差,客人也少了,但還能保持水準不變,服務態度十分良好.實在值得一讚!! 絕對值得我多來飲茶晚飯支持o下!!

正.正.正. 鴨掌包
正.咕嚕肉 + 清炒涼瓜
正. 馬交咸魚肉餅煲仔飯
  • 鴨掌包
2008-10-10 46 views
以前工作地點附近就係呢間出晒名食懷舊菜嘅酒家,今日終於可以親身嚟試一吓!八點幾,好容易就有位,部長都好殷勤招待,不想等得太久先有得食,我哋即刻坐低就叫咗: 鴨掌包:以為一定要叫四隻,但係阿部長話其實都可以叫兩隻嘅,為咗可以食多啲嘢,我哋梗係叫兩隻啦!鵝腸包住鴨掌、叉燒同雞膶,原本以為會好硬,但竟然有驚喜!鵝腸有啲脆,鴨掌係硬身少少都還可以接受,最好係啲叉燒,軟而多肉汁,襯埋雞膶綿綿嘅口感,好正! 富貴龍鳳球:真係好富貴,成百蚊,入面係蝦仲有雞膶,有層炸粉包住先炸,外面鋪滿沙律醬,上面仲有啲芝麻。不過我哋覺得層炸粉怪怪咁,有啲似咸水角層皮,接受唔到! 百花釀蟹鉗:都算大隻,係我哋食過嘅炸蟹鉗中入面最多蟹肉嘅一間,(當然除咗旺角鳳城)肉有啲散,但係味道就真係好有蝦蟹味嘞! 八寶鴨:要咗半隻,其實兩個人真係食唔晒,但係都想叫,因為想試!八寶鴨係最後先上嘅,賣相好靚,扒開隻鴨,入而有好多料,有蓮子、蛋黃、薏米、仲有啲唔知係乜,但係就好好味,啲汁亦夠濃味,鴨肉入口即化! 汽水2罐嘩!好飽!最後隻八寶鴨都係食唔晒打包番屋企宵夜再戰!

汽水2罐

嘩!好飽!最後隻八寶鴨都係食唔晒打包番屋企宵夜再戰!

百花釀蟹鉗
八寶鴨
$220 (Other)
百花釀蟹鉗
八寶鴨
  • 鴨掌包,百花釀蟹鉗,八寶鴨
2008-10-09 18 views
琴晚請舅父食飯, 知道佢鐘意食懷舊餸, 所以選擇左黎呢間~~入到去唔係太多人, 只有幾枱客人, 仲有三枱外國遊客,第一道菜先上乞兒雞, 當我"卜"開包住隻雞d泥時, 引來間離枱d"鬼佬"的目光, 哈哈跟住再上鴨掌包, 仲有焗魚腸, 舅父同阿媽都讚不絶口~~~~仲有叫左條黃立倉, 豉油蒸, 好野味~~~仲有雙菇時蔬同花膠生菜都一樣咁正!!!!!!埋單920, 七個人都差唔多啦但係有點唔明, 點解隻雞會咁貴, 成6百蚊呢 @@

入到去唔係太多人, 只有幾枱客人, 仲有三枱外國遊客,

仲有叫左條黃立倉, 豉油蒸, 好野味~~~

仲有雙菇時蔬同花膠生菜都一樣咁正!!!!!!

埋單920, 七個人都差唔多啦
但係有點唔明, 點解隻雞會咁貴, 成6百蚊呢 @@
Type of Meal
Dinner
  • 乞兒雞
  • 鴨掌包
2008-08-20 26 views
寫回月前大局的食評, 就係紫荊閣. 套用大生兄同埋南瓜兄的一句: 瘋狂的一夜. 狂在吃的食物, 實在係件件硬野, 比小弟樓下的食評更加之得人驚. 在此再謝過黎生的安排, 讓大家享受了一晚帝王式的款待.去飲宴都係得八道菜色, 是晚的菜色竟然係十三道!懷舊金錢雞: 7分, 一來就係金錢雞, 比起其他店來講, 這裡的金錢雞係比較失色, 面頭勁油, 件雞肝實在油淋淋, 賣相一般, 不過就幾香口的. 小弟吃的那件冰肉還算帶點肥, 不過吃得這個金錢雞, 其實情願要件全肥的好了, 好過現在的不湯不水. 叉燒肉質實實. 或許係小弟的要求高了, 但是晚的開頭, 實在有點失望.燒雞肝: 7分, 吃完金錢雞, 就輪到燒雞肝, 其實這兩道菜係有點重複了. 這碟雞肝, 同樣的油淋淋, 都係一件起一件止好了, 就算高呼膽固醇萬歲也不敢多吃.鴨掌包: 7分, 也係這裡的招牌, 起碼白頭佬當年來的時候就係吃這個鴨掌包. 做法係將鵝腸包起鴨掌, 叉燒, 雞肝等等而成. 吃落口第一感受係實在太硬, 實實的, 都幾難咬得開, 特別係叉燒, 不知是否是晚的叉燒不太靚. 加上比較乾身, 質感一般. 當然, 這種傳統菜色, 有得

去飲宴都係得八道菜色, 是晚的菜色竟然係十三道!

鴨掌包: 7分, 也係這裡的招牌, 起碼白頭佬當年來的時候就係吃這個鴨掌包. 做法係將鵝腸包起鴨掌, 叉燒, 雞肝等等而成. 吃落口第一感受係實在太硬, 實實的, 都幾難咬得開, 特別係叉燒, 不知是否是晚的叉燒不太靚. 加上比較乾身, 質感一般. 當然, 這種傳統菜色, 有得試的環境之下, 也應該要試的.

陳皮燉鴨湯: 8分, 吃完三個重型菜色, 終於來了個陳皮燉鴨湯一鼎. 大大隻鴨用來燉湯, 相當入味, 對喜歡喝湯的小弟來講, 都幾滿意.

桂花炒瑤柱: 6分, 色水麻麻, 炒得無乜火氣, 當作間場好了.

大良野雞卷: 7分, 外皮都炸得幾香脆的, 但係入面的肥豬肉不太肥, 口感差得遠了. 據師傅講係現今的食客不太喜歡肥膩菜色因而作出改動, 但坦白講, 真係唔改好過, 吃正宗的野雞卷, 總好過吃改版的.

雞蛋焗魚腸: 7分, 係是晚的傳統菜色當中, 這個雞蛋焗魚腸算係比較容易吃得到的. 這裡做得不過不失, 沒有太大的腥味, 但蛋不太滑, 吃落口也不覺得好香.

百花釀蟹鉗: 8分, 都相當大隻的蟹鉗. 炸得剛好, 吃落口熱辣辣, 入面的蝦膠鮮甜彈牙, 加上蟹肉的鮮味, 相當不俗.

富貴龍鳳球: 9分, 另一個招牌作. 根據資料, 這道菜色係七十年代的貴價酒席菜,當然那時小弟還未有機會嘗試. 做法就係將蝦與雞肝包好成龍鳳球的形狀, 炸熟後加入沙律汁再炒, 最後係面頭加上芝麻. 沙律汁起了中和的作用, 酸味味的, 好開胃, 也減低了油膩的感覺. 數著數著, 這道菜已經係是晚第四道有雞肝的菜色. 真是瘋狂.

老少平安: 7分, 即係魚肉加豆腐, 不知是否吃得太多重味的食物, 吃這道菜的感覺係好淡, 無乜味道, 一般.

懷舊八寶鴨: 7分, 年來也吃了不少八寶鴨, 這裡的水準只算普通. 底下的獻汁實在太多, 打開隻鴨後, 材料跌落水汪汪的的獻汁, 濕濕的, 不太對口味. 始終做這道菜, 還數蓮香, 而這裡做的八寶鴨, 正正係欠缺蓮子的香味.

花膠筒扒時蔬: 6分, 又係做得偏杰的一道菜色, 菜大大條, 比較老. 花膠筒咬口一般.

縐紗大元蹄: 7分, 去到最後, 還要來客大元蹄, 怎吃得下去. 當然, 菜色上到臺, 也要試試. 也係做到水汪汪的, 吃落口係幾肥美的, 肉質也鬆化, 但始終沒有窩燒元蹄的香口感覺.

隨著大廚出來寒暄, 帶來了椰汁糕, 綠豆沙同埋雪耳木瓜糖水, 幾喜歡椰汁糕, 經過一連串硬野, 吃回清清的甜品, 幾好.

平心而論, 整體食物水準不算太高, 但能夠試到一系列懷舊菜色, 也係不枉此行. 看完這食評的你, 如果還對這些傳統菜色有興趣, 也真要快快的試, 畢竟能夠吃得到這些菜色的機會只會越來越少.
縐紗大元蹄
$200 (Dinner)
  • 百花釀蟹鉗
(Non-member)
2008-08-12 92 views
這間酒家我經常光顧,有一次在食晚飯時,見到鄰枱用槌仔扑一舊泥,扑開後原來食乞兒雞,我坐在隔離都聞到香味,於是叫侍應可叫此菜,sorry!可惜要預定(補充早上定,晚飯有得食),於是我立即預定。第二日我和幾個朋友再到酒家食乞兒雞,首先燒雞肝送紅酒,非常配合,之後清蒸大海青,廚師保持一貫水準,條魚非常嫩滑,不會蒸過龍,之後再食幾個小菜,到主菜乞兒雞出場,由我親自用槌仔扑開,侍應問我用手食或斬件食,我當然話用手食,侍應派我哋手套,之後用刀义劏開隻雞,原來肚內塞滿餡料,我立用手攞呢食,係金針雲耳和瘦肉,因為索晒雞汁非常好味,再撕開雞肉,嫩滑有雞味,記得連皮食,正在食得慶起時,電話响起,於是停手聽電話,當我聽完電話後,再想食雞時,祗剩雞骨,雞肉和餡料已被這幾個真正朋友一掃而光,我有對着他們苦笑,下次我自己一個人嚟食,但係是晚我哋都食得非常開心,朋友都話我好介紹。
2008-07-26 15 views
這裡其實不是太就腳的地方,由佐敦站步行過來要十五分鐘,所以很少來這邊。先喝例湯,是海底椰甘筍煲豬肉(附送雞腳),最合時常咳的我及正在咳的小頭。此湯甚為清甜,沒有妖邪味亦沒有下太多鹽。一場來到當然要試名物鴨掌包,可惜令人非常失望,因實在太乾了,不論是叉燒、雞肝、鴨掌或是外皮的鵝腸都是奇乾,一邊吃要一邊喝飲料才可下嚥。幸好這個焗魚腸挽回一些信心,豐腴甘美的魚腸配嫩滑的蛋,十分美味,是近年吃過最好的焗魚腸之一。可惜炸蟹螯卻是水準之下,蟹肉少是主要原因,蝦膠亦嫌過份結實了些。追加的椒絲腐乳炒通菜十分普通,鑊氣稍欠。全晚最差是這貴妃雞,又老又韌,很久沒吃過這種水平的雞,非常後悔點了這個。

追加的椒絲腐乳炒通菜十分普通,鑊氣稍欠。

$120 (Dinner)